10 Fakta Altimet – Penyanyi Yang Menang Kerusi DUN Lembah Jaya

Fakta Menarik Tentang Altimet: Penyanyi Yang Menang Pilihanraya Kerusi DUN Lembah Jaya

1. Kemenangan dalam Pilihan Raya

Calon Pakatan Harapan, Altimet, telah berjaya memenangi kerusi N.20 Lembah Jaya, mengalahkan pesaingnya dari Perikatan Nasional, Sharifah Haslizah Syed Arifin. Altimet meraih 26,298 undi berbanding 19,620 undi yang diperoleh oleh Sharifah Haslizah.

2. Profil Peribadi

Altimet, nama sebenar Syed Ahmad Syed Abdul Rahman Alhadad, berumur 45 tahun pada tahun 2023. Beliau adalah anak sulung dalam keluarga dan memiliki tiga orang adik beradik. Altimet tinggal di Bukit Antarabangsa, Ampang, Selangor.

3. Pendidikan

Altimet meneruskan pengajian tinggi dalam bidang Pengurusan Industri Kreatif di Universiti Utara Malaysia (UUM) dan berjaya meraih kelulusan Sarjana Muda.

4. Kehidupan Peribadi

Altimet telah berkahwin selama 15 tahun dan dianugerahkan tiga orang anak. Isterinya pernah menjadi seorang guru.

5. Disleksia

Altimet merupakan penghidap disleksia, suatu keadaan yang menyukarkan beliau dalam membaca dan mengeja. Keadaan ini menerangkan mengapa beliau sukar menguasai subjek yang melibatkan pembacaan semasa zaman persekolahan.

6. Kerjaya Muzik

Altimet telah merekodkan banyak lagu yang menjadi kegemaran pendengar, termasuk “Bunga,” “Amboi,” “Mambang,” “Sang Saka Biru,” “Negaraku,” “Kalau Aku Kaya,” “Kita Jaga Kita,” “KL Wangan,” “Kotarayaku,” “Janji,” dan “Aduh Malaysia.”

7. Lakonan

Selain daripada muzik, Altimet juga terlibat dalam bidang lakonan dengan menyertai filem seperti “Belaban Hidup: Infeksi Zombie,” “Hutang 2D,” “Busker,” dan “Rentap.”

8. Inspirasi

Altimet adalah sumber inspirasi bagi ramai orang, terutama dalam mengatasi cabaran disleksia dan mencapai kejayaan dalam industri muzik dan politik.

9. Kehidupan Privasi

Altimet dikenali sebagai selebriti yang menjaga privasi hidupnya. Beliau baru mengakui status perkahwinannya pada tahun 2019.

10. Kekasih Rakyat

Dengan kemenangan ini, Altimet mencatatkan namanya sebagai selebriti kedua Malaysia yang menjadi wakil rakyat, selepas Dira Abu Zahar.

Penutup

Altimet adalah contoh kejayaan yang boleh menjadi sumber inspirasi, dari penyanyi rap dan komposer terkenal hingga menjadi wakil rakyat. Kehidupannya penuh dengan pencapaian yang menakjubkan dan menjadi bukti bahawa dengan usaha dan dedikasi, apa pun boleh dicapai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *