Aina Abdul: Pemenang Anugerah Juara Lagu 37 (AJL 37)

Kemenangan di Anugerah Juara Lagu 37 (AJL 37)

Aina Abdul telah meraih kejayaan besar apabila lagu “Terus Hidup” yang beliau nyanyikan dan cipta sendiri telah memenangi trofi Anugerah Juara Lagu 37 (AJL 37). Kebolehan vokal Aina Abdul yang luar biasa telah menarik perhatian ramai, dan banyak pihak telah meramalkan bahawa beliau akan memenangi sekurang-kurangnya satu anugerah dalam pertandingan tersebut.

Fakta Menarik & Biodata Aina Abdul

  1. Aina Abdul adalah adik bongsu dalam keluarga yang mempunyai lima orang adik-beradik. Ayahnya bernama Abdul Ghani Abdullah dan ibunya dikenali sebagai Zaini Abdullah.
  2. Beliau adalah graduan dari Universiti UCSI, Kuala Lumpur, dengan kelulusan dalam bidang Muzik Kontemporari.
  3. Aina Abdul mula dikenali dalam industri hiburan melalui program Mentor Legend 2014, bersama-sama dengan penyanyi lain seperti Sandra Dianne dan Sarah Fazny. Beliau berjaya menduduki tempat kedua dalam program tersebut.
  4. Beliau juga telah memenangi The Masked Singer Malaysia musim pertama dengan berpakaian sebagai Bunga Raya.
  5. Dalam program Vokal Mania 2020, Aina Abdul telah dianugerahkan gelaran Juara Idol, sementara Aisha Retno memenangi gelaran Juara Rookie.

Kecemerlangan dalam Kerjaya

  1. Aina Abdul bukanlah orang baru dalam Anugerah Juara Lagu. Beliau pernah memenangi beberapa anugerah sebelum ini, termasuk Naib Juara di AJL 35 dan Vokal Terbaik di AJL 36.
  2. Beliau juga telah mengadakan konsert solo pertamanya yang bertajuk “A Night with Aina Abdul 1.0” pada tahun 2021, dan edisi keduanya pada tahun 2022.
  3. Aina Abdul tidak hanya terkenal sebagai penyanyi tetapi juga sebagai penulis lagu dengan beberapa lagu hit seperti “Semalam”, “Sepi”, dan “Nafas Cinta”.
  4. Pada tahun 2021, lagu cover “Easy On Me” yang dinyanyikan oleh Aina Abdul telah mendapat perhatian dari penyanyi asal lagu tersebut, Adele.
  5. Terkini, Aina Abdul telah melancarkan single bahasa Inggerisnya yang bertajuk “Shoot”, yang dijangka akan mendapat sambutan hangat dari peminat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *