Biodata Jisoo Blackpink – Penyanyi Lagu Flower

Biodata Jisoo Blackpink

Kehidupan Awal dan Permulaan Karier

Biodata Jisoo Blackpink | Kim Ji-soo, dikenali sebagai Jisoo, dilahirkan pada 3 Januari 1995 di Gunpo, Gyeonggi, Korea Selatan. Dia mempunyai seorang abang dan kakak. Semasa kecil, dia bermain bola keranjang dan berlatih Taekwondo. Dia bermimpi menjadi pelukis dan penulis, dan adalah peminat kumpulan lelaki Korea, TVXQ. Jisoo menghadiri sekolah di School of Performing Arts Seoul dan menyertai kelab drama di sekolah itu. Dia juga belajar berbahasa Cina dan Jepun.

Pada tahun 2011, Jisoo menyertai YG Entertainment sebagai pelatih selepas lulus ujian. Dia muncul dalam video muzik Epik High dan Hi Suhyun, dan membuat penampilan kameo dalam drama KBS2, The Producers.

2016-2022: Debut dengan Blackpink, Lagu Solo dan Lakonan

Jisoo membuat debut sebagai salah satu daripada empat ahli Blackpink pada 8 Ogos 2016. Dia juga menjadi hos Inkigayo dari 2017 hingga 2018. Pada tahun 2019, dia membuat penampilan kameo dalam drama fantasi tvN, Arthdal Chronicles.

Gaya Jisoo dalam teaser untuk single Blackpink “How You Like That” menjadi viral di media sosial. Dia juga mengambil bahagian sebagai penulis pada single “Lovesick Girls” dari album studio pertama Blackpink, The Album (2020).

Pada tahun 2021, dia mendapat peranan utama dalam siri televisyen JTBC, Snowdrop, dan memenangi Anugerah Pelakon Wanita Korea Terbaik di Anugerah Drama Antarabangsa Seoul. Dia juga menyumbang kredit penulisan lagu ke “Yeah Yeah Yeah” dari album studio kedua Blackpink, Born Pink (2022).

2023-sekarang: Debut Solo dengan Me

Pada 2 Januari 2023, YG Entertainment mengumumkan debut solo Jisoo. Albumnya, Me, dikeluarkan pada 31 Mac 2023 dan menjadi album terlaris sepanjang masa oleh solois wanita di Korea Selatan. Single utamanya, “Flower”, mencapai kejayaan komersial.

Impak dan Pengaruh

Jisoo telah dinilai sebagai salah satu idola K-pop yang paling popular. Dia adalah satu-satunya daripada dua penyanyi Korea yang ditambahkan ke dalam senarai BoF 500, indeks profesional orang yang membentuk industri fesyen $2.4 trilion. Dia juga menduduki tempat ketiga sebagai idola K-pop dengan pengikut Instagram terbanyak.

Jisoo juga mempengaruhi dunia kosmetik dan fesyen, termasuk kerjasama dengan Dior dan Cartier. Dia menjadi duta global Dior dan muka koleksi lipstik Dior’s Addict. Pada September 2020, dia dilantik sebagai model utama Cartier’s Pasha de Cartier.

Filantropi

Pada hari jadinya yang ke-28, Jisoo mencipta saluran YouTube peribadinya, ‘Happy Jisoo 103%’, dan menyatakan bahawa hasilnya akan didermakan kepada amal.

Endorsement dan Fesyen

Sebelum debut dengan Blackpink, Jisoo telah menampilkan iklan untuk Samsonite, Smart Uniform, LG Electronics, dan Nikon. Dia juga menjadi duta jenama untuk beberapa jenama fesyen dan kosmetik termasuk Dior dan Cartier.

Kehidupan Peribadi

Pada 3 Ogos 2023, YG Entertainment mengesahkan bahawa Jisoo berhubungan dengan pelakon Ahn Bo-hyun.

Diskografi, Videografi, dan Filmografi

Jisoo telah mengeluarkan album solo, Me, dan beberapa single. Dia juga terlibat dalam penulisan lagu. Videografi dan filmografi Jisoo termasuk video muzik, siri televisyen, dan peranan hos dalam acara muzik.

Anugerah dan Nominasi

Jisoo telah memenangi pelbagai anugerah dan nominasi, termasuk Anugerah Pelakon Wanita Korea Terbaik dan Anugerah Artis Wanita Terbaik di Anugerah Muzik Melon.

Kesimpulan

Jisoo adalah seorang penyanyi, penulis lagu, dan aktris Korea Selatan yang terkenal sebagai anggota Blackpink. Dia telah mencapai kejayaan sebagai artis solo dan dalam bidang fesyen dan kosmetik. Jisoo adalah ikon K-pop yang berpengaruh dan telah memberi sumbangan kepada industri muzik dan fesyen Korea Selatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top