Biodata Wanna Ali & Fakta Menarik Mengenainya

Wanna Ali, nama yang semakin dikenali dalam industri seni hiburan Malaysia. Pelakon muda ini telah menempa nama dalam pelbagai produksi drama dan filem.

Untuk mengenalinya lebih lanjut, mari kita terokai 10 fakta menarik tentang beliau.

  1. Asal Usul: Nama sebenar beliau adalah Nor Syazwana binti Mohd Ali. Beliau adalah anak kepada Mohd Ali (ayah) dan Normashayu Puteh (ibu).
  2. Tarikh Lahir: Wanna Ali dilahirkan pada 25 Disember 1997 di Kuala Lumpur. Ini menjadikan hari lahirnya sangat istimewa kerana bersamaan dengan Hari Krismas.
  3. Pendidikan Tinggi: Beliau meneruskan pengajian di Universiti Nottingham Malaysia dalam bidang Pengurusan Perniagaan. Bakat seninya merupakan tambahan kepada pendidikan formalnya.
  4. Senarai Drama: Wanna Ali telah membintangi pelbagai drama popular termasuk ‘Angkara Cinta,’ ‘Halim Halima,’ ‘Antara Ikhlas Dan Kaca,’ ‘Kids Nowadays,’ ‘Di Sebalik Dia,’ ‘Adakah Engkau Menungguku,’ dan banyak lagi. Beliau juga telah muncul dalam beberapa telefilem seperti ‘Papa Sayang,’ ‘Khalifahkah Aku,’ ‘Telapak Waktu,’ dan lain-lain.
  5. Filem: Selain daripada drama, beliau juga menjalani kerjaya dalam bidang filem. Beliau telah berlakon dalam filem-filem seperti ‘Aku Ada Kau Ada,’ ‘Tokan,’ ‘Bo-Peng,’ ‘Ada Apa Dengan Dosa,’ ‘Autumn in Wales,’ dan banyak lagi.
  6. Pengiktirafan: Prestasinya dalam bidang seni telah membawanya meraih beberapa anugerah, termasuk Gandingan Serasi Filem Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-34 (bersama PU Riz) untuk filem ‘Ada Apa Dengan Dosa.’ Selain itu, filem yang sama juga memenangi kategori Filem Meletop di Anugerah MeleTOP Era 2021.
  7. Kejayaan SPM: Pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Wanna Ali mencapai kejayaan dengan rekod keputusan yang membanggakan, iaitu 7A 2B.
  8. Bakat dalam Keluarga: Popularitinya dalam industri hiburan telah memberikan inspirasi kepada dua adik-beradiknya yang juga mempunyai bakat dalam bidang ini; Fian Ali (abang) sebagai pelakon dan penyanyi, manakala Alif Ali (adik) terlibat dalam bidang nyanyian.
  9. Kriteria Jodoh: Apabila ditanya mengenai ciri-ciri lelaki yang sesuai untuk menjadi teman hidupnya, Wanna Ali menggariskan bahawa jodoh yang akan dipilihnya untuk perkahwinan kelak adalah seseorang yang mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupannya dan yang dapat membimbingnya di dunia dan akhirat.
  10. Peranan Terkini: Dalam perkembangan terkini kerjayanya, Wanna Ali telah mengambil bahagian dalam drama bersiri adaptasi dari novel Sophilea, bertajuk ‘Bukan Sekadar Lafaz.’ Drama ini disiarkan dalam slot Akasia di saluran TV3 dan dia memegang watak utama bersama pelakon-pelakon berbakat seperti Alif Satar, Yuna Rahim, Malek Mccrone, Ahmad Idham, Wanns Ahmad, Mia Nasir, dan Razzuan Rosli.
See also  Satu Hari Di Bulan Puasa

Wanna Ali adalah seorang pelakon muda yang menjanjikan dan berbakat dalam industri seni hiburan Malaysia. Dengan pencapaian dan pengiktirafannya yang semakin meningkat, dia pastinya akan terus menjadi wajah segar dalam dunia seni negara ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top