Anda Kini Dapat Mengubah Telefon Android Anda Menjadi Kamera Web Windows

Bolehkah Kamera Telefon Dijadikan Kamera Web di Windows?

Sejak tempoh yang lalu, Microsoft dan Google telah merancang untuk memperkenalkan ciri Continuity Camera yang membolehkan pengguna menggunakan iPhone sebagai kamera web pada peranti macOS, tetapi dengan telefon Android dan peranti Windows. Kini, ciri ini sedang diuji oleh pengguna Windows Insider dan akan tersedia melalui One UI 6.0 dengan Phone Link.

Penguji Kamera Web Windows pada Peranti Android

Pelbagai ciri menarik ditawarkan melalui kamera web Windows pada peranti Android. Saya telah menguji ciri ini dengan menggunakan Samsung Galaxy S24+ dan Xiaomi 14 bersama dengan laptop Windows 11 Home versi 26058.1400. Kedua-dua peranti Android tersebut juga disambungkan melalui Phone Link untuk mencuba fungsi kamera web.

Kelebihan Kamera Web Samsung Galaxy S24+ dan Xiaomi 14

  • Mod kamera web Samsung Galaxy S24+ mempunyai ciri-ciri seperti Kabur, Autobingkai, Fokus Lembut, dan HDR bagi kamera swafoto.
  • Xiaomi 14 pula terhad kepada fungsi Kabur sahaja dalam mod kamera web.
See also  NVIDIA GTC Kembali dengan Tumpuan Khusus ke atas AI Generatif

Selain itu, dalam ujian yang dijalankan, peranti Android boleh berfungsi sebagai kamera web pada aplikasi video panggilan seperti Google Meet atau Microsoft Teams. Namun, penggunaan dalam aplikasi kamera biasa dan WhatsApp desktop agak tidak stabil.

Kelebihan Kamera Web Telefon Pintar

Ciri ini memberi kelebihan kepada pengguna kerana kebanyakan telefon pintar kini dilengkapi dengan kamera yang lebih baik berbanding kamera web konvensional. Pengguna oleh itu tidak perlu lagi membeli kamera web tambahan untuk kegunaan video panggilan. Mari kita tunggu maklum balas dari pengguna apabila fungsi ini dilancarkan secara rasmi.

Artikel ini asalnya diterbitkan di Amanz.

Hot Takes:

  • Kemampuan telefon Android sebagai kamera web dalam ujian Windows Insider.
  • Ciri-ciri kamera web pada Samsung Galaxy S24+ dan Xiaomi 14 melalui Phone Link.
  • Kelebihan penggunaan telefon pintar sebagai kamera web untuk video panggilan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top