Elon Musk Mendakwa Sam Altman Kerana Melanggar Objektif Asal Penubuhan OpenAI

Elon Musk Membawa Tindakan Undang-undang terhadap Pengasas OpenAI

Pada waktu larut malam semalam, laporan dari CourthouseNews menyatakan bahawa Elon Musk telah memfailkan saman terhadap Sam Altman dan Gregory Brockman, penubuh OpenAI. Musk mendakwa bahawa kedua-dua defendan telah melanggar matlamat asal OpenAI untuk menjadi syarikat kecerdasan buatan yang bertujuan untuk kebaikan manusia.

Terjemahan idea asal OpenAI yang memberikan bantuan kepada Microsoft untuk keuntungan bersama telah menaikkan persoalan. Model ChatGPT telah diguna pakai oleh Microsoft dalam produk Copilot mereka dengan bayaran bulanan.

Musk juga berpendapat bahawa GPT-4 bukan lagi model sumber terbuka seperti sebelum ini. Ini menyalahi syarat dalam dokumen Persetujuan Pengasas yang dikenali yang ditandatangani semasa penubuhan OpenAI pada tahun 2015.

Pada awal penubuhan, Musk merupakan pelabur terbesar dalam OpenAI. Walaubagaimanapun, beliau telah meletakkan jawatan daripada lembaga pengarah pada tahun 2018 selepas pertikaian dengan Altman. Selepas itu, Musk telah menubuhkan syarikat xAI dengan chatbot pertama bernama Grok, yang boleh digunakan di X dan dilatih menggunakan data pengguna X/Twitter.

See also  Mirrorless Camera vs DSLR: Perbandingan dan Kelebihan Masing-masing

Hot Takes:

  • Elon Musk memfailkan saman ke atas pengasas OpenAI, mendakwa pelanggaran matlamat asal syarikat
  • Model ChatGPT digunakan oleh Microsoft dalam produk Copilot dengan bayaran bulanan
  • GPT-4 tidak lagi model sumber terbuka seperti sebelum ini, menyalahi dokumen Persetujuan Pengasas
  • Musk telah meletakkan jawatan daripada OpenAI dan menubuhkan syarikat xAI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top