Gempa Bumi Afghanistan 6.3 Magnitud – Lebih 120 Terkorban dan 1,000 Cedera

Ratusan orang dikhuatiri terkorban dan sekurang-kurangnya 1,000 cedera selepas gempa bumi kuat melanda barat Afghanistan, berdekatan sempadan Iran. Gempa bumi magnitud 6.3 berlaku kira-kira 40km dari bandar barat Herat pada sekitar jam 11:00 waktu tempatan (06:30 GMT).

Banyak bangunan mengalami kerosakan, menjebak orang di bawah runtuhan, dan terdapat sekurang-kurangnya tiga gempa susulan yang kuat. Survivor menggambarkan ketakutan mereka ketika bangunan pejabat pertama kali menggoyangkan – dan kemudian runtuh di sekeliling mereka.

“Kami berada di pejabat kami dan tiba-tiba bangunan mulai menggoyang. Plaster dinding mulai gugur dan dinding retak, beberapa dinding dan bahagian bangunan runtuh,” kata penduduk Herat, Bashir Ahmad, kepada agensi berita AFP.

“Saya tidak dapat menghubungi keluarga saya, sambungan rangkaian terputus. Saya terlalu bimbang dan takut, itu sangat menakutkan,” tambahnya.

Ketua pengurusan bencana wilayah itu, Mosa Ashari, memberitahu wartawan: “Sejauh ini lebih daripada 1,000 wanita, kanak-kanak, dan warga emas yang cedera telah dicatatkan dalam rekod kami, dan kira-kira 120 orang telah kehilangan nyawa mereka.”

Laporan awal menunjukkan bilangan yang disahkan adalah 15, tetapi ini sentiasa cenderung meningkat apabila pekerja kecemasan mengesahkan skala penuh kemusnahan. Laporan yang belum disahkan menunjukkan bilangan semasa melebihi 300 orang.

Rakaman video yang dikatakan berasal dari Hospital Pusat Herat menunjukkan banyak mangsa yang dihubungkan dengan paip intravena mudah alih dirawat di atas tarmac di luar bangunan utama – tanda permintaan rawatan kecemasan yang mendadak dan terlalu banyak.

Gambar-gambar bergerak lain menunjukkan pemandangan kemusnahan di distrik Injil Herat di mana runtuhan bangunan yang hancur menghalang jalan, menghalang usaha penyelamatan.

“Situasinya sangat mengerikan, saya belum pernah mengalami perkara seperti ini,” kata pelajar Idrees Arsala kepada AFP. Dia adalah yang terakhir untuk selamat meninggalkan bilik darjahnya setelah gempa bumi bermula.

Herat terletak 120km (75 batu) timur sempadan dengan Iran dan dianggap sebagai ibu negara budaya Afghanistan. Dianggarkan terdapat 1.9 juta orang yang tinggal di wilayah tersebut, menurut data Bank Dunia 2019.

Afghanistan sering dilanda gempa bumi – terutamanya di rangkaian gunung Hindu Kush kerana ia terletak berhampiran pertemuan lempeng tektonik Eurasia dan India. Pada Jun tahun lalu, wilayah Paktika dilanda gempa bumi magnitud 5.9 yang mencederakan lebih daripada 1,000 orang dan menjadikan puluhan ribu orang tanpa tempat tinggal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top