Maksud Brexit (UK Keluar EU)

Apa Itu Brexit?

Brexit merujuk kepada proses di mana United Kingdom (UK) memutuskan untuk keluar dari Kesatuan Eropah (EU). Ia merupakan singkatan bagi “British Exit” yang bermaksud keluarnya Britain daripada EU.

Brexit merupakan isu penting dalam politik Eropah yang telah mencetuskan banyak perbincangan, perubahan politik, dan kesan ekonomi di seluruh rantau Eropah.

Berikut adalah beberapa aspek penting berkaitan dengan Brexit:

  1. Referendum Brexit: Pada 23 Jun 2016, UK mengadakan referendum untuk memutuskan sama ada mereka mahu keluar dari EU atau tidak. Dalam referendum tersebut, majoriti undi memberi sokongan kepada Brexit dengan 51.9% undi menyokong keluar dari EU.
  2. Pengumuman Penarikan: Selepas referendum, pada 29 Mac 2017, UK mengumumkan bahawa mereka akan melaksanakan Artikel 50 Perjanjian EU, yang memulakan proses penarikan dari EU. Artikel 50 memberikan tempoh dua tahun untuk rundingan penarikan.
  3. Perjanjian Penarikan: Proses rundingan Brexit di bawah pimpinan Theresa May dan kemudian Boris Johnson menghasilkan Perjanjian Penarikan EU-UK pada November 2018. Perjanjian ini merangkumi perincian mengenai isu-isu seperti perbatasan antara Ireland Utara dan Republik Ireland serta komitmen kewangan UK kepada EU.
  4. Tarikh Penarikan: Tarikh penarikan Brexit asalnya dijadualkan pada 29 Mac 2019. Namun, kerana ketidakpastian politik di UK, tarikh tersebut ditangguhkan beberapa kali sehingga akhirnya berlaku pada 31 Januari 2020.
  5. Perjanjian Perdagangan: Selepas penarikan, UK dan EU terlibat dalam rundingan untuk perjanjian perdagangan baru. Perjanjian Perdagangan dan Kerjasama (TCA) antara EU dan UK akhirnya dicapai pada Disember 2020, memberikan kerangka kerja bagi hubungan masa depan di antara dua entiti.
See also  Kenapa Palestin dan Israel Selalu Berperang?

Brexit telah membawa kesan yang signifikan, termasuk perubahan dalam perdagangan, perbatasan, peraturan imigresen, dan hubungan politik di seluruh Eropah. Perbincangan dan implikasi Brexit masih terus berlanjutan, termasuk dalam aspek perdagangan dan kerjasama di masa depan antara UK dan EU.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top