Standard Kualiti Perkhidmatan Jalur Lebar Malaysia Dinaiktaraf Ke 7.7 Mbps

Penambahbaikan Kelajuan Perkhidmatan Internet di Malaysia

Standard Mandatori Kualiti Perkhidmatan (MSQoS) akan mengalami peningkatan signifikan dalam kelajuan perkhidmatan jalur lebar di Malaysia bermula bulan April ini. Kelajuan rata-rata muat turun diharapkan meningkat sebanyak 208% kepada 7.7 Mbps berbanding dengan sebelum ini. Perkembangan ini diumumkan oleh Timbalan Menteri Komunikasi, Teo Nie Ching, dalam sidang di Dewan Rakyat.

MSQoS yang diperbaharui oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia mengamanatkan penyedia perkhidmatan internet untuk memastikan bahawa kelajuan muat turun tidak kurang daripada 7.7 Mbps pada tahun semasa. Kelajuan minima ini dijangka meningkat lagi kepada sekurang-kurangnya 10 Mbps menjelang tahun 2025. Dengan penetapan piawaian baharu ini, pelan-pelan 5G yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi tempatan dijangka akan mematuhi standard MSQoS.

Bagaimanapun, terdapat masih pelan 5G di Malaysia yang menawarkan kelajuan serendah 1Mbps, yang jelas tidak memenuhi piawaian kelajuan bagi teknologi jalur lebar moden..

Hot Takes:

  • MSQoS meningkatkan kelajuan perkhidmatan internet di Malaysia sebanyak 208% kepada 7.7 Mbps.
  • Pelan 5G dijangka mematuhi piawaian baharu dengan kelajuan minimum yang ditetapkan.
  • Pelbagai penyedia perkhidmatan internet di Malaysia perlu mematuhi standard MSQoS dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan.
See also  Aplikasi TnG eWallet Akan Mendapat Pembaharuan Berwajah Baru Segera

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top