AMD Bakal Meningkatkan Teknologi FidelityFX Super Resolution Mereka Dengan Kecerdasan Buatan Tahun Ini

Ciri Penaiktarafan Super Resolusi AMD FidelityFX

Salah satu ciri terbaru yang ditawarkan oleh AMD ialah teknologi penaiktarafan super resolusi yang dikenali sebagai AMD FidelityFX Super Resolution. Teknologi ini mengasaskan penggunaan sumber dalaman pada kad grafik AMD untuk meningkatkan kualiti grafik semasa bermain permainan video walaupun pada resolusi rendah.

Peningkatan Kualiti Grafik dengan Keupayaan GPU

AMD FidelityFX Super Resolution membolehkan pengguna menikmati grafik yang jelas dan tajam pada permainan dengan tetapan kualiti yang tinggi tanpa menjejaskan prestasi komputer. Dengan menggunakan sumber dalaman untuk memproses grafik pada resolusi yang lebih rendah, tecnologi ini mampu memanfaatkan kuasa GPU secara maksimum.

Penaiktarafan Teknologi FidelityFX Super Resolution 3

Pada tahun ini, AMD mengumumkan keluaran teknologi terbaharu iaitu AMD FidelityFX Super Resolution 3 yang mengadopsi penggunaan kecerdasan buatan. Peningkatan teknologi ini tidak hanya menjadikan permainan berjalan pada resolusi yang lebih tinggi tetapi juga menambahkan butiran grafik yang lebih halus.

Banner AMD FidelityFX Super Resolution 3

Penggunaan Kecerdasan Buatan dalam Kualiti Grafik

Penaiktarafan yang pesat ini dilihat lebih jelas dengan penambahan cip pemprosesan APU AMD yang baru – XDNA dengan keupayaan AI. Penggunaan komponen ini membolehkan penggunaan kecerdasan buatan bagi menambah butiran grafik dalam permainan serta meningkatkan pemprosesan bingkai dalam permainan untuk prestasi yang lebih baik.

See also  PM Anwar Ibrahim Bersetuju Menubuhkan Suruhanjaya Pekerja Gig Bagi Melindungi Pekerja Gig

Hala Tuju Implementasi Teknologi Kejuruteraan Kecerdasan Buatan

Terdapat banyak aspek yang belum didedahkan berkenaan implementasi teknologi kecerdasan buatan dalam FidelityFX Super Resolution. Namun, dijangka teknologi ini akan menggunakan data neural network untuk menambahkan butiran pada bingkai permainan, konsep yang serupa dengan fungsi NVIDIA DLSS.

Sumber

Baca lanjut di Amanz.

Hot Takes:

  • Ciri terbaru AMD FidelityFX Super Resolution memperkenalkan penggunaan kecerdasan buatan untuk meningkatkan kualiti grafik dalam permainan.
  • Peningkatan teknologi ini akan memberikan pengalaman bermain yang lebih jelas dan lancar.
  • Penerapan AI dijangka akan membawa peningkatan signifikan dalam sektor grafik komputer dan gaming.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top