Amerika Mengkaji Risiko Keselamatan Kereta Elektrik China

America Bimbang dengan EV Buatan China

Elon Musk bersuara bahawa pengeluaran kereta elektrik (EV) dari China akan mengatasi pengeluar EV lain di dunia jika tiada sekatan yang dikenakan. Saat ini, BYD berjaya mengatasi jualan Tesla sebagai pengeluar EV terbesar di dunia. Baru-baru ini, Rumah Putih mengumumkan Amerika akan merintis siasatan terhadap risiko keselamatan yang dibawa oleh EV buatan China.

Risiko Keselamatan dan Privasi

Amerika bimbang dengan setiap EV buatan China mempunyai teknologi untuk mengintip bagi pihak CCP yang boleh menjejaskan keselamatan negara dan privasi penduduk. Alasan yang sama pernah digunakan oleh Amerika untuk menghadkan penggunaan kelengkapan telekomunikasi Huawei dan ZTE serta melarang anggota tentera daripada memiliki dron DJI beberapa tahun yang lalu.

Cabaran Teknologi antara Amerika dan China

Langkah yang diambil Amerika untuk menangani risiko EV buatan China boleh dilihat sebagai usaha untuk mengekang kemajuan teknologi dari negara tersebut. Contohnya, Huawei dimasukkan dalam senarai entiti hampir lima tahun lalu kerana hampir menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia.

See also  Kelebihan dan Kekurangan Android Phone vs iOS (iPhone)

EV dan Pengintipan

Keadaan yang sama boleh dilihat dalam konteks EV yang digunakan untuk tujuan pengintipan, terutamanya dari China. Contohnya, kereta Tesla dihalang memasuki kawasan bandar yang akan dilawati oleh Presiden Xi Jin Ping atas sebab keselamatan.

Medan Perang Perdagangan Amerika-China

Konflik antara Amerika dan China meluas ke pelbagai aspek termasuk telefon pintar, kelengkapan telekomunikasi, sumber asli, dan cip kecerdasan buatan. Ini menunjukkan pergelutan kuat di arena perdagangan antara dua kuasa besar dunia.

Hot Takes:

  • EV China menimbulkan kebimbangan keselamatan dan privasi Amerika
  • Amerika dan China bersaing dalam bidang teknologi termasuk EV dan telefon pintar
  • Konflik perdagangan Amerika-China meluas ke pelbagai sektor ekonomi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top