Apple Menghabiskan $10 Bilion Untuk Projek Pembangunan Kereta Elektrik

Projek Kereta Elektrik Apple Terhenti

Minggu ini, Apple mengumumkan penutupan projek kereta elektrik, Project Titan setelah usaha sepuluh tahun akhirnya tidak membuahkan hasil. Isu-isu teknikal menjadi punca utama kegagalan penghasilan kereta elektrik pertama Apple. Menurut laporan The New York Times, Apple telah melabur sebanyak $10 bilion dalam Project Titan.

Kereta Elektrik Apple

Walaupun dana bukanlah faktor utama penutupan projek, bermasalahnya pembangunan perisian sistem swaperanti oleh Apple menjadi cabaran utama. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, teknologi swaperanti Tahap 5 yang dicanangkan masih jauh dari tercapai, masih berada pada Tahap 3 pada masa ini.

Elon Musk pernah meramalkan bahawa penggera swaperanti Tahap 5 akan tersedia menjelang 2020, dengan Tesla merancang untuk memulakan perkhidmatan teksi pada masa itu. Namun, sasaran tersebut terlalu optimis dan Elon sejak itu tidak lagi membincangkan perkara tersebut.

Pelbagai cabaran termasuk cuaca, keselamatan, dan ketidakmatangan teknologi masih menjadi halangan dalam merealisasikan kereta swaperanti Tahap 5. Apple dikenali sebagai syarikat yang menunggu saat yang tepat sebelum melancarkan produk, namun dalam kes ini, matlamat yang ingin dicapai kelihatan tidak mungkin dan keputusan untuk menghentikan projek diambil.

See also  Morris II: Memanfaatkan Perkhidmatan AI Untuk Serangan Komputer Dan Penyebaran Perisian Hasad

Hot Takes:

  • Apple menghentikan Project Titan selepas sepuluh tahun usaha yang tidak membuahkan hasil dalam penghasilan kereta elektrik pertama.
  • Cabaran teknikal terutamanya berkaitan dengan pembangunan perisian sistem swaperanti menjadi punca utama kegagalan.
  • Elon Musk pernah meramalkan penggera swaperanti Tahap 5 tetapi kemudian mengesahkan sasaran tersebut terlalu optimis.
  • Pelbagai cabaran termasuk teknikal dan keselamatan menjadikan matlamat melancarkan kereta swaperanti Tahap 5 terlalu sukar untuk dicapai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top