Loji Di Singapura Menangkap 10 Tan Karbon Dioksida Dan 300 Kg Hidrogen Setiap Hari

Penyelesaian Masalah Peningkatan Karbon Dioksida

Penyelesaian kepada masalah ketumpatan karbon dioksida di udara semakin meningkat memerlukan pendekatan yang efektif. Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mengurangkan pencemaran udara. Selain itu, langkah lain yang dapat diambil ialah dengan memerangkap karbon dioksida dan menukarannya kepada bentuk pepejal sebelum ia dilepaskan ke udara.

Projek Equatic-1 di Singapura

Sebuah projek bernama Equatic-1 di Singapura sedang dijalankan dengan matlamat memerangkap karbon dioksida dari udara dan air laut. Loji Equatic-1 ini direka untuk dapat menyerap sehingga 10 tan karbon dioksida setiap hari dan pada masa yang sama menghasilkan 300 kg hidrogen tanpa karbon.

Teknologi Elektrolisis Digunakan

Projek ini merupakan hasil kerjasama antara Lembaga Utiliti Awam (PUB), Yayasan Penyelidikan Nasional Singapura (NRF), dan Institut Pengurusan Karbon (ICM) UCLA. Karbon dioksida diperangkap melalui teknologi elektrolisis yang berkesan.

Proses Penyimpanan dan Penghasilan Hidrogen

Selepas karbon dioksida berjaya diperangkap, ia disimpan dalam bahan pepejal kalsium dan magnesium. Bahan pepejal ini mampu mengekalkan karbon dioksida selama ribuan tahun. Gas hidrogen yang dihasilkan turut digunakan sebagai bahan bakar yang lestari.

See also  Perbezaan Antara 4G dan LTE dalam Teknologi Rangkaian Mudah Alih

Kesimpulan

Projek Equatic-1 di Singapura menunjukkan kejayaan dalam usaha menangani masalah peningkatan karbon dioksida di udara. Diharapkan inisiatif seperti ini dapat digunakan sebagai contoh bagi negara lain untuk memberikan penyelesaian terhadap isu alam sekitar yang semakin meruncing.

Hot Takes

  • Equatic-1 merupakan projek inovatif yang memerangkap karbon dioksida dari udara dan air laut secara efisien.
  • Teknologi elektrolisis digunakan dalam proses penyerapan karbon dioksida.
  • Penyimpanan karbon dioksida dalam bahan pepejal kalsium dan magnesium menjadikan proses ini berkesan untuk jangka masa panjang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top