Microsoft Akan Mengenalkan API DirectSR untuk Memudahkan Implementasi Penyelesaian Super Resolusi dari Pelbagai Jenama Grafik

Teknologi Super Resolution dalam Permainan Komputer: Pengenalan API DirectSR oleh Microsoft

Teknologi Super Resolution adalah ciptaan inovatif yang membolehkan komputer untuk meningkatkan kualiti gambar dan video yang berasaskan resolusi rendah kepada resolusi yang lebih tinggi. Dalam dunia permainan komputer, teknologi ini digunakan untuk meningkatkan kejelasan visual dan resolusi permainan daripada sumber yang asalnya berresolusi rendah.

Teknologi Super Resolution oleh AMD, Intel, dan NVIDIA

AMD, Intel, dan NVIDIA adalah antara syarikat-syarikat terkemuka yang memperkenalkan teknologi Super Resolution masing-masing. Antaranya termasuk AMD Fidelity FX, Intel XeSS, dan NVIDIA DLSS, yang semuanya menggunakan kecerdasan buatan untuk meningkatkan kualiti visual dan jumlah bingkai permainan komputer.

Isu dalam Penggunaan Teknologi Super Resolution

Salah satu isu utama dalam penggunaan teknologi Super Resolution adalah pembangun permainan perlu membuat penyesuaian kod yang berbeza untuk setiap teknologi yang ada. Oleh itu, ramai pembangun hanya menyokong satu teknologi Super Resolution tertentu dalam permainan mereka.

Pengenalan API DirectSR oleh Microsoft

Untuk mengatasi masalah ini, Microsoft telah memperkenalkan API baru yang dikenali sebagai DirectSR. API ini bertujuan untuk menyederhanakan proses penggunaan teknologi Super Resolution dalam permainan komputer terutamanya pada platform Windows.

See also  Xiaomi Smart Band 8 Pro Dijual Di Malaysia Dengan Harga RM339

Kelebihan Penggunaan API DirectSR

  • Mudah digunakan dan boleh menggabungkan pelbagai teknologi Super Resolution dalam satu kod.
  • Mengurangkan kesulitan dalam penyesuaian grafik yang diperlukan.

Perkembangan API DirectSR

API DirectSR masih dalam proses ujian dan dijangka akan disertakan dalam Agility SDK yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Para pembangun permainan yang menghadiri Game Developers Conference di San Francisco boleh melawat jerayawara Microsoft untuk maklumat lanjut.

Hot Takes:

  • Microsoft memperkenalkan API DirectSR untuk memudahkan penggunaan teknologi Super Resolution dalam permainan komputer.
  • API ini akan menyatukan pelbagai teknologi Super Resolution dalam satu kod, mengurangkan kerumitan penyesuaian yang diperlukan oleh pembangun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top