Tajuk Artikel: Tengku Zafrul Akan Memperkenalkan Superkomputer Terpantas NVIDIA Ke Malaysia

Pelaburan Besar dalam Teknologi Kecerdasan Buatan di Malaysia

Pada bulan November 2023, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Zafrul Aziz telah melakukan lawatan ke Amerika Syarikat untuk melawat fasiliti NVIDIA dan membincangkan kemungkinan membangunkan pusat kecerdasan buatan di Malaysia.

Cepat selepas itu, CEO NVIDIA, Jensen Huang sendiri tiba di Malaysia untuk berjumpa dengan Perdana Menteri dan beberapa syarikat teknologi tempatan bagi membincangkan pelaburan dalam bidang kecerdasan buatan di negara ini. NVIDIA dan YTL Power International telah merancang untuk melabur sehingga RM20 bilion untuk membangunkan infrastruktur komputer awan kebangsaan, termasuk belanjawan sebesar RM4.3 bilion dalam fasa pertama menjelang Jun 2024.

Superkomputer Terpantas di Malaysia

Maklumat menarik mengenai pelaburan ini adalah kenyataan Tengku Zafrul yang menyatakan bahawa pelaburan ini akan membawa “superkomputer” terpantas ke Malaysia. NVIDIA baru-baru ini memperkenalkan superkomputer kecerdasan buatan paling kuat mereka yang dikenali sebagai Eos. Eos juga merupakan superkomputer kesembilan terkuat di dunia menurut senarai TOP500.

Ciri-ciri Superkomputer Eos:

  • Menggunakan komponen NVIDIA sepenuhnya.
  • Memiliki 576 unit perkomputeran NVIDIA DGX H100.
  • Komponen rangkaian NVIDIA Quantum-2 InfiniBand.
  • Prestasi pemprosesan kecerdasan buatan FP8 setinggi 18.4 exaflops.
  • Kadar penghantaran data sepantas 400Gb/s.
See also  Potensi dan Contoh Penggunaan Internet of Things (IoT) Dalam Bidang Pendidikan

Pembangunan Kecerdasan Buatan di Malaysia

NVIDIA menyatakan bahawa Eos dibangunkan sebagai pusat teknologi kecerdasan buatan, dimana setiap superkomputer ini akan menjadi pendorong utama bagi pembangunan teknologi kecerdasan buatan. Sekiranya Malaysia serius dalam usaha menjadikan negara sebagai hab teknologi AI serantau, pelaburan dalam infrastruktur teknologi seperti ini adalah langkah yang diperlukan.

Perkongsian antara NVIDIA, YTL Power International, dan pihak berkuasa tempatan di Malaysia akan memperkukuhkan ekosistem dan kemampuan penyelidikan dan pembangunan AI negara ini melalui penubuhan Centre of Excellence (COE).

Fasa pertama pelaburan sebanyak RM4.3 bilion dijangka akan beroperasi bermula Jun 2024 di YTL Green Data Center Park di Kulai, Johor.

Hot Takes

  • Pelaburan besar dalam teknologi kecerdasan buatan di Malaysia.
  • NVIDIA dan YTL Power International merancang untuk melabur sehingga RM20 bilion dalam infrastruktur komputer awan kebangsaan.
  • Eos, superkomputer NVIDIA paling kuat, akan dibawa ke Malaysia.
  • Pelaburan ini akan memperkukuhkan ekosistem AI dan kemampuan penyelidikan negara.
  • Fasa pertama pelaburan akan bermula di Johor menjelang Jun 2024.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top