RCS Tidak Dapat Digunakan Jika Peranti Telah Diubahsuai dengan Custom ROM atau Rooted

RCS: Pemesejan Baharu yang Mencecah Ketahian

RCS adalah satu kaedah komunikasi melalui mesej yang semakin popular di kalangan pengguna Android. Ia merupakan alternatif kepada SMS dan MMS yang telah lama wujud. RCS memanfaatkan sambungan Internet untuk penghantaran mesej, menjadikannya seperti iMessage yang terdapat dalam peranti Apple.

Bagi pengguna Android yang gemar mengubahsuai peranti mereka dengan custom ROM atau melalui proses root, RCS mungkin bukan pilihan terbaik. Kebanyakan peranti yang telah diubahsuai ini menghadapi masalah dalam menggunakan RCS. Pengguna sering mengalami masalah penghantaran mesej walaupun melihat status sambungan mesej mereka adalah baik.

Selain dari itu, setelah mesej gagal dihantar atau diterima melalui RCS, aplikasi pemesejan tidak melakukan penurunan semula ke alternatif SMS atau MMS untuk memastikan penghantaran berjaya. Keadaan ini menimbulkan kekeliruan kepada pengguna Android yang menggunakan custom ROM atau peranti yang telah diroot.

Bagi mengekalkan piawaian keselamatan, Google telah menetapkan penghalangan akses kepada RCS bagi peranti dengan custom ROM atau telah diroot. Tindakan ini diambil bagi mengelakkan penjenayah siber yang sering menggunakan modifikasi peranti ini untuk aktiviti spam dan penipuan. Google sedang berusaha untuk menyiasat isu ini dan mencari penyelesaian bagi memastikan semua pengguna dapat menikmati kelebihan RCS tanpa mengira status peranti mereka.

See also  5 Model Kereta Proton Yang Gagal. Betul Ke?

Sumber

Baca artikel penuh di Amanz.

Hot Takes

  • RCS adalah alternatif komunikasi moden untuk pengguna Android
  • Custom ROM dan root boleh menyebabkan masalah penggunaan RCS
  • Google sedang berusaha menangani isu keselamatan dan aksesibiliti RCS untuk semua pengguna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top