Doa 12 Pintu – Pembuka Pintu Rezeki & Segala Kebaikan

Manfaat Doa Pembuka 12 Pintu Rezeki

Doa Pembuka 12 Pintu adalah amalan spiritual yang sangat kuat untuk mendatangkan kebaikan, rezeki berlimpah, kesejahteraan, dan kebahagiaan dalam hidup kita. Berikut adalah panduan lengkap mengenai keistimewaan doa ini.

Bacaan Doa Lambang 12 Pintu

Allahummaftahli abwabal khoiri wa abwassalamati wa abwasihati wa abwabanni’mati wa abwal barokati wa abwabal quwwati wa abwabal mawaddati wa abwabarrohmati wa abwabal rizqi wa abwabal ‘ilmi wa abwabal maghfiroti wa abwabal jannati ya arhamarrohimin

Maksud Doa

Ya Allah, bukakanlah untukku segala pintu kebaikan, keselamatan, limpah kurnia, keberkatan, sumber daya, kasih sayang, rizqi, ilmu, keampunan dan syurga, wahai Allah yang Maha Penyayang.

Cara Memperoleh Rezeki & Kebaikan dalam Al-Quran

1. Taqwa & Keimanan

Allah memberkati orang yang beriman dan bertaqwa dengan limpahan rahmatNya, sebagaimana firmanNya dalam Surah Al-A’raf, ayat 96.

2. Menjalankan Perintah Allah

Allah akan menunjukkan jalan keluar kepada mereka yang taat dan menjauhi laranganNya, sebagaimana yang diterangkan dalam Surah At-Talaq, ayat 2.

See also  5 Jenis Tepung Popular dan Kegunaannya

3. Bertawakal

Kepada sesiapa yang bertawakal kepada Allah, Dia akan memberi rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka, seperti yang dinyatakan dalam Surah At-Talaq, ayat 3.

4. Berdoa untuk Keampunan

Allah akan memberkati mereka yang sentiasa memohon keampunanNya, sebagaimana dalam Surah Nuh, ayat 10-12.

5. Bersyukur

Bagi orang yang bersyukur, Allah akan menambah nikmatNya, tetapi bagi yang kufur, azabNya amat pedih, sebagaimana Surah Ibrahim, ayat 7.

6. Sifat Bersedekah

Menurut Surah Saba, ayat 39, Allah akan memperkayakan orang yang bersedia bersedekah dan menyebutkan bahawa Dia adalah Pemberi rezeki yang terbaik.

Penutup

Meraih keberkatan dan limpahan rezeki bukanlah perkara yang mustahil jika kita berusaha mengikut ajaranNya dan memohon pertolonganNya dengan tulus ikhlas.

  1. JAWI Rasmi
  2. Quran.com

(Gambar oleh: Google Images)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top