Doa Qunut Witir Pada 15 Akhir Ramadan – Hukum & Panduan


Mengapa Doa Qunut Dibaca dalam Solat Witir di 16 Ramadan

Makna dan Hikmah Membaca Doa Qunut dalam Solat Sunat Witir

Adakah anda merasa pelik mengapa perlu mengamalkan doa qunut dalam solat witir pada bulan Ramadan, khususnya bermula dari 16 Ramadan? Kita pasti mahu mengetahui hikmah dan asas di sebalik amalan ini tanpa terasa ragu ketika melaksanakannya.

Dalil Memberi Kuatkan Amalan Doa Qunut dalam Solat Sunat Witir

  • Didapati dalam hadis daripada Hasan bin Ali RA, disertakan dalam kitab Jami’ al-Tirmizi dan Sunan Abi Daud, bahawa Rasulullah SAW mengajar beberapa kalimah untuk dibaca dalam solat witir: “Ya Allah, berikanlah aku petunjuk di kalangan mereka yang telah Engkau berikan petunjuk…”
  • Amalan berqunut pada separuh akhir Ramadan adalah juga usaha mendapatkan lailatul qadar, seperti yang disebut dalam hadis oleh Abdullah bin Unais RA yang diriwayatkan oleh Ibn Rajab.

Hukum dan Amalan Doa Qunut dalam Solat Witir

Menurut mazhab al-Syafie, disunnahkan kepada imam atau individu yang menunaikan solat secara berseorangan untuk membaca doa qunut dalam rakaat terakhir solat witir terutamanya pada 15 malam terakhir Ramadan, dimulai dari 16 Ramadan.

See also  Darah Istihadah: Maksud, Cara Membezakan, Punca Keluar & Hukum Ibadah

Kedudukan Doa Qunut dalam Ibadah Harian

Sebahagian ulama mempunyai pandangan bahawa amalan doa qunut dalam solat witir disunnahkan sepanjang tahun, bukan sekadar pada bulan Ramadan. Walaupun begitu, pendapat masyhur dalam mazhab Syafi‘i adalah mengamalkan qunut pada separuh akhir bulan Ramadan, iaitu pendapat jumhur ashab (ulama dalam kalangan mazhab Syafi’i).

Kepentingan Doa Qunut dalam Ibadah

Bagi sesetengah umat Islam, amalan qunut merupakan satu rangsangan untuk mendalami doa dan bersungguh-sungguh dalam ibadah. Adalah baik jika individu juga mahu mengamalkan doa qunut sejak permulaan Ramadan.

Momen Penting dalam Solat Witir

Doa Qunut dibaca semasa solat witir pada 15 malam terakhir Ramadan, bermula dari malam 16 Ramadan. Pembacaan dilakukan pada rakaat terakhir solat witir.

Lafaz Doa Qunut dalam Solat Sunat Witir

Doa qunut yang dibaca sama seperti doa qunut semasa solat Subuh. Berikut ialah lafaz bacaan doa Qunut yang dipetik dari Sunan Abi Daud:

“Ya Allah, berikanlah aku petunjuk di kalangan yang telah Engkau tunjukkan petunjuk-Mu…”

See also  Allahumma Innaka Afuwwun – Doa Malam Lailatul Qadar/Doa Memohon Keampunan

Selawat kepada Nabi SAW juga disunnahkan selepas membaca doa qunut. Jika solat dijalankan secara individu, individu boleh membaca doa qunut Umar bin al-Khattab RA. Doa ini adalah sebahagian daripada petikan doa lengkap yang terdapat di kitab al-Azkar oleh Imam al-Nawawi RA.

Info Referensi:

  • Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri – Soal Jawab Agama
  • Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai amalan dalam solat, selawat, atau bacaan lain, sila rujuk kepada panduan agama yang sahih.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top