Doa Sambutan Maulidur Rasul – JAKIM

Keutamaan Majlis Maulidur Rasul

Majlis Maulidur Rasul adalah satu acara yang memberi pelbagai kebaikan kepada peserta. Acara ini akan diawali dengan pembacaan Al-Quran, doa, dan selawat, pembacaan Sirah Nabi, qasidah, serta mada’ih bagi menghargai dan memuji Nabi Muhammad S.A.W. Tetamu juga akan berpeluang untuk mendengar ceramah dan tazkirah mengenai kehidupan Nabi yang mulia.

Selain itu, majlis juga disertakan dengan jamuan makanan bagi orang miskin, anak yatim, dan semua hadirin. Ini memberi peluang kepada orang ramai untuk bersedekah serta memperkukuhkan tali silaturrahim di antara satu sama lain. Majlis ini turut memberi ruang kepada peserta untuk berbuat ‘i’tikaf’ di masjid serta mendekatkan diri kepada tempat ibadah.

Signifikan Maulidur Rasul

  • Menghidupkan sunnah Nabi
  • Mempertautkan silaturrahim
  • Memupuk semangat mencintai Nabi
  • Melatih kanak-kanak memahami ajaran Islam

Pendapat Ulama tentang Maulidur Rasul

Walaupun terdapat pandangan yang mengharamkan Maulidur Rasul, banyak ulama berpendapat sebaliknya. Sebagaimana yang disebut oleh Syeikh Ibn Taimiyyah, memperingati Maulid Nabi merupakan perbuatan yang mulia dan mendapat pahala yang besar.

See also  Doa 12 Pintu – Pembuka Pintu Rezeki & Segala Kebaikan

Doa Maulidur Rasul

Doa berikut boleh dibacakan semasa majlis Maulidur Rasul:

Bismillah

Segala puji bagi Allah Tuhan seluruh alam, selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W, keluarga, dan sahabat baginda. Ya Allah, pada hari yang berkat ini, kami bersyukur atas segala anugerah-Mu. Jadikanlah kami hamba-Mu yang beriman, bertakwa, berilmu, serta berakhlak mulia di dunia dan akhirat.

Permohonan Kepada Allah

Kami mohon keampunan daripada-Mu, ya Allah, atas segala dosa-dosa kami, dosa ibu bapa, serta kaum muslimin dan muslimat. Semoga Engkau memberi hidayah kepada kami, memperkukuhkan perpaduan, dan menjauhkan fitnah dari diri kita.

Permohonan Keselamatan

Kami memohon keselamatan, kesejahteraan, dan keberkatan bagi negara kami serta seluruh rakyatnya. Semoga agama terpelihara dan terus maju di bawah pimpinan yang adil.

Permintaan Akhirat

Ya Allah, anugerahkanlah kami kebaikan di dunia dan akhirat, serta peliharakanlah kami dari siksa neraka. Salam sejahtera ke atas Nabi Muhammad S.A.W, keluarga, dan sahabat-sahabatnya. Segala puji bagi Allah Tuhan seluruh alam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top