Le Tour de Langkawi 2024 : Jadual Perlumbaan & Trek Laluan

Le Tour de Langkawi Kembali Dengan Tema “Kalahkan Panas”

Le Tour de Langkawi kini menyambut kembali edisi tahun 2024 dengan slogan “Kalahkan Panas”. Ini merupakan perlumbaan basikal yang telah lama berlangsung di Malaysia dan mempunyai reputasi tinggi di persada antarabangsa. Tahun ini menandakan penganjuran ke-27 acara tersebut.

Laluan Le Tour de Langkawi akan merentasi beberapa negeri di Semenanjung Malaysia dan berjaya menarik penyertaan pasukan profesional dari pelbagai negara.

Acara Le Tour de Langkawi 2024 dijadual bermula dari 29 September hingga 6 Oktober 2024, dengan Peringkat Pertama dimulakan di Langkawi.

Penganjuran tahun ini mengekalkan Langkawi sebagai destinasi unggul lumba basikal berstatus Pro Series dalam kalendar Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI).

Pada masa yang sama, perlumbaan LTdL 2024 ini mempertahankan status ProSeries, iaitu penarafan saingan jelajah basikal jalan raya pada peringkat dua oleh UCI.

Latar Belakang Le Tour De Langkawi

Le Tour de Langkawi merupakan acara perlumbaan basikal serantau yang diadakan di Malaysia dan diberi nama sempena pulau Langkawi, tempat edisi pertama berlangsung. Perlumbaan ini diadakan setiap tahun sejak 1996, terutamanya pada bulan Februari. Laluan berikutnya sentiasa berubah setiap tahun tetapi genting Highlands tetap sebagai meja pencen yang paling mencabar.

See also  Menu ZUS Coffee 2024: Senarai Harga & Promosi Terkini

Acara ini diluluskan oleh UCI sebagai perlumbaan jalan raya 2.HC dalam kalendar Jelajah Asia UCI. Mulai tahun 2020, Perlumbaan ini termasuk dalam UCI ProSeries.

Tema Edisi 2024

Tema Le Tour de Langkawi untuk edisi 2024 ialah “Kalahkan Panas”, memberi tumpuan kepada perjuangan yang akan dihadapi oleh para pelumba semasa mendaki Genting Highlands dan menahan cuaca panas. Edisi ke-28 ini dijangka berlangsung dari 29 September hingga 6 Oktober 2024 dengan tumpuan kepada dua bandar Sarawak, Miri dan Bintulu, serta bandar Kulai di Johor.

Format Acara LTDL 2024

Semua peringkat Le Tour de Langkawi mempunyai masa yang ditetapkan hingga penamat. Pelumba dengan masa terendah adalah pemimpin perlumbaan dan berhak memakai jersi kuning. Selain daripada jersi kuning, terdapat juga anugerah lain seperti Raja Pecut, Raja Bukit, Pelumba Asia Terbaik, Pasukan Terbaik, dan Pasukan Asia Terbaik.

Penyertaan Pasukan Negara

Tiga pasukan basikal negara yang dijangka bersaing dalam Le Tour de Langkawi termasuk Pasukan Berbasikal Lebuhraya Kebangsaan, Terengganu Cycling Team (TSG), dan Malaysia Professional Cycling (MPC).

See also  Sunat Bayi Perempuan: Hukum, Kaedah dan Kebaikan Berkhatan

Jadual & Trek Laluan

Laluan Le Tour de Langkawi tahun ini dirancang lebih mencabar dengan pendakian berturut-turut di Cameron Highlands dan Genting Highlands. Peringkat tujuh dari Miri ke Bintulu menawarkan laluan hampir 200km yang boleh menjadi paksi penentu juara keseluruhan.

Info dan Perkembangan Terkini

Untuk perkembangan terkini mengenai Le Tour de Langkawi 2024, sila lawati laman web rasmi https://www.letourdelangkawi.my/. Anda juga boleh mengikuti perkembangan di Facebook Majlis Sukan Negara Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top