Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2024 & Tarikh 1 Syawal 1445

Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal 1445H & Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2024

Pengumuman rasmi tarikh Hari Raya Aidil Fitri bagi tahun 2024 M akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja setelah menjalankan cerapan hilal.

Susulan petunjuk daripada kajian cerapan anak bulan di pelbagai lokasi di Malaysia, tarikh sebenar untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri akan diumumkan.

Tarikh Jangkaan Hari Raya Aidilfitri Tahun 2024

Berdasarkan kalendar Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Tahun 2024/1445-1446H yang dikeluarkan oleh JAKIM, berikut adalah tarikh penting berkaitan Hari Raya Aidilfitri bagi tahun tersebut:

  • Tarikh: 10 April 2024 (Rabu) – Hari Raya Aidilfitri
  • Tarikh: 11 April 2024 (Khamis) – Hari Raya Ke-2
Tarikh lihat anak bulan Syawal & siaran langsung pengumuman rasmi tarikh Hari Raya Aidilfitri 2024 / 1445H

Pengumuman Hari Raya Aidilfitri 2024

Rancangan pengumuman tarikh 1 Syawal akan disiarkan secara langsung di TV1, TV3, BERNAMA, dan Astro Awani pada jam 8.00 malam selepas menerima pengesahan rasmi.

Kaedah Penentuan Awal Ramadan dan Hari Raya di Malaysia

Penentuan tarikh awal Ramadan dan Hari Raya menggunakan kaedah tradisional rukyah dan hisab di Malaysia dan negara-negara Islam lain.

See also  Piala Thomas 2024: Senarai Pemain Malaysia, Jadual, LIVE

Resolusi Persidangan Hilal Negara-Negara Islam menyatakan bahawa pengiraan dijalankan berdasarkan pencerapan hilal secara fizikal atau menggunakan peralatan moden.

Tarikh penentuan diketahui melalui SS Mufti Negeri dan ahli jawatankuasa yang menjalankan cerapan hilal pada hari ke-29 bulan Hijrah.

Pengumuman tarikh berpuasa dan Hari Raya akan diumumkan apabila Penyimpan Mohor Besar menerima laporan lengkap dari seluruh negara.

Kaedah ini berbeza daripada negara lain yang menggunakan kaedah rukyah semata-mata dalam penentuan tarikh awal Ramadan dan Hari Raya.

Merujuk kepada keputusan terbaru, adalah penting untuk mengikuti panduan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa negara dalam menentukan tarikh penting Islam.

Jangan lupa untuk mengikuti pengumuman pengesahan tarikh Lailatul Qadar bagi mengoptimakan ibadah dan pahala dalam bulan Ramadan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top