Maksud Dropship

Maksud Dropship / Dropshipping

Dropship adalah satu istilah yang sering kita dengar dalam media sosial seperti Facebook dan Twitter. Ia adalah satu konsep perniagaan yang mudah dan sesuai untuk bisnes online. Apa yang menarik tentang dropship adalah ia tidak memerlukan modal besar atau penyimpanan stok. Ini menjadikannya pilihan yang menarik untuk mereka yang baru menceburi dunia bisnes online.

Kaedah Dropship

Untuk memulakan perniagaan dropship, anda hanya perlu mendapatkan gambar dan maklumat produk dari pembekal atau dropshipper. Kemudian, anda boleh mengiklankan dan mempromosikan produk tersebut di laman sosial, forum, blog, dan sebagainya.

Bila anda mendapat tempahan, anda hanya perlu menghubungi pembekal produk tersebut, dan pembekal itu sendiri akan melakukan pembungkusan dan penghantaran untuk anda. Dalam erti kata lain, anda bertindak sebagai perantara. Anda menjual produk dengan harga pasaran dan membayar pembekal dengan harga agen.

Agen Dropship

Siapakah yang sering berniaga secara dropship? Dropship sesuai untuk golongan yang sibuk tetapi ingin mencari pendapatan sampingan melalui bisnes online. Antaranya adalah pelajar, pekerja kerajaan, guru, dan blogger.

See also  Apakah Kripto Halal?

Sistem dropship memudahkan kerja mereka kerana mereka hanya perlu membuat promosi dan mengambil pesanan dari pembekal untuk dihantar terus kepada pelanggan tanpa menyimpan stok.

Kesimpulan

Dropship adalah satu teknik jana wang tanpa modal yang menarik dan mudah. Ia membolehkan individu menjalankan perniagaan tanpa perlu mengeluarkan modal besar atau menyimpan stok. Melalui kaedah ini, anda boleh menjual produk secara online dengan mudah dan efisien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top