Minal Aidin Wal Faizin: Maksud dan Contoh Ucapan

Tradisi Ungkapan Selamat Hari Raya

Apabila tiba musim Hari Raya Aidilfitri, ucapan Selamat Hari Raya pastinya mengiringi kegembiraan. Namun, adakah anda tahu bahawa ungkapan “Minal Aidin Wal Faizin” sebenarnya bermaksud sesuatu yang lebih mendalam?

Ungkapan ini, walaupun berakar dari bahasa Arab, tidak begitu lazim digunakan oleh orang Arab ketika menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Di Malaysia dan Indonesia, ungkapan ini telah menjadi satu tradisi apabila berucap Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada orang lain.

Apakah Makna Sebenar “Minal Aidin Wal Faizin”?

“Minal aidin” membawa maksud golongan yang kembali manakala “wal faizin” merujuk kepada golongan yang menang. Apabila kedua-dua ungkapan ini disatukan, ia membawa erti “Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang kembali (fitrah, suci) dan turut menjadi golongan yang menang (mengekang hawa nafsu).”

Ungkapan ini sebenarnya bermula dengan “ja’alanallah”, membawa erti “Semoga Allah menjadikan kita dari golongan yang kembali (fitrah) dan menang.”

Contoh Ungkapan Selamat Hari Raya yang Baik

Menurut Al Hafidh Ibnu Hajar dalam “Al Mahamiliyat” berdasarkan riwayat yang sahih dari Jubair bin Nufair, para sahabat Nabi SAW apabila bertemu pada Hari Raya akan berkata antara satu sama lain: “Taqabbalallahu minnaa wa minka” (Semoga Allah menerima daripada kami dan mu).

See also  Piala Thomas 2024: Senarai Pemain Malaysia, Jadual, LIVE

Contoh lain, Ibnu Qudamah menyebutkan bahawa Muhammad bin Ziyad bersama Abu Umamah Al Bahili dan para sahabat Nabi SAW apabila pulang dari solat Aid, mereka saling menyampaikan ucapan:

“Taqabbalallahu minnaa wa minka”.

Ungkapan ini mengandungi doa untuk menerima keberkatan daripada Allah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top