Batu Seremban – Permainan Tradisional Yang Kian Dilupakan

Siapa di antara kita yang pernah bermain batu seremban semasa kecil? Saya sendiri boleh dikatakan sebagai ‘jaguh’ dalam permainan ini, sering menang melawan rakan-rakan dan adik beradik. Bahkan hingga kini, saya masih mampu bermain batu seremban hingga batu 10, bukan hanya 7. Bagaimana dengan anda? Masih ingat bagaimana bermain batu seremban? Jangan salah sebut, ini Seremban, bukan Seremban Negeri Sembilan, ejaannya sama, tetapi sebutannya berbeza.

Mari kita kenali lebih lanjut tentang permainan tradisional ini, Batu Seremban. Permainan ini juga dikenali sebagai Selambut atau Serembat. Biasanya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan, baik secara individu atau dalam kumpulan dua hingga empat orang atau lebih.

Dalam permainan ini, biasanya digunakan lima biji objek berbentuk bulat seperti guli kaca, biji getah, atau batu kerikil sederhana besar. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Permainan ini sering dimainkan di waktu lapang, di serambi rumah, di dalam rumah atau di mana saja yang mereka suka, asalkan permukaan yang digunakan rata dan bersih.

See also  Bolehkah Kucing Makan Telur Dan Hati Ayam?

Permainan Batu Seremban ini memiliki beberapa tahap atau cara mengambil buah yang berbeza. Bermula dengan tahap pertama yang paling mudah, menggunakan sebiji buah yang dikenali sebagai buah satu, hingga ke tahap yang lebih tinggi atau tahap teratas, dikenali sebagai buah tujuh.

Cara Bermain Batu Seremban

  1. Buah Satu: Semua buah disebar di atas lantai, dengan jarak antara satu sama lain. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu, dan ibu tersebut dilambungkan ke udara. Sementara buah ibu masih di udara, sebiji lagi buah diambil. Ini dilakukan berterusan hingga semua buah di atas lantai habis dilambung dan diambil.
  2. Buah Dua: Sama seperti buah satu, tetapi buah yang diambil haruslah dua biji sekaligus. Ini berarti hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan.
  3. Buah Tiga: Ada sedikit perbezaan. Langkah pertama adalah dengan mengambil sebiji buah dahulu, pada lambungan kali kedua pemain harus mengambil tiga biji buah sekaligus.
  4. Buah Empat: Pemain mengambil semua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama harus menyambut buah ibu yang telah dilambungkan.
  5. Buah Lima: Pada tahap ini, sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah, sebiji dari buah harus dilambungkan dan empat biji buah lainnya harus diletakkan di atas lantai, serta menyambut buah ibu sahaja.
  6. Buah Enam: Pada tahap ini, dikenal juga sebagai buah tukar, dua biji buah dijadikan buah ibu. Ketika sebiji daripadanya dilambungkan ke udara, sebiji lagi buah ibu itu harus ditukarkan dengan buah lain yang ada di atas lantai, hingga selesai.
  7. Buah Tujuh: Pada tahap ini, dua biji buah yang masih berada di dalam tangan harus dilambungkan serentak. Sementara itu, sebiji buah harus dikutip. Buah ibu harus disambut dengan kedua belah tangan, sebiji di sebelah kanan dan sebiji lagi di sebelah kiri.
See also  Beza Saranghae dan Saranghaeyo

Setelah semua tahap dilalui, pemain harus menimbang buah untuk mendapatkan mata. Jika pemain dapat bermain hingga tahap menimbang dengan mendapatkan mata, maka pemain tersebut dapat meneruskan permainan semula, buah satu dan seterusnya hingga mati.

Jika ibu tidak dapat disambut atau semasa mengambil buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengambil buah hingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah, itu dikira mati (permainan berakhir) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya.

Jadi, siapa yang teringin untuk bermain batu seremban? Cari ‘biji buahnya’ dulu, kemudian baru bermain. Selamat mencuba!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top