Cara Memasak Telur Separuh Masak Ala Kedai

Cara Memasak Telur Separuh Masak Seperti di Kedai Mamak | Siapa yang tidak suka telur separuh masak? Bayangkan kuning telur yang lembut dan meleleh, sungguh nikmat jika dijadikan isi roti atau dimakan bersama nasi! Namun, kadang-kadang, bila kita cuba memasak sendiri, hasilnya tidak selalu seperti yang diharapkan. Jadi, adakah cara yang mudah dan pasti untuk memasak telur separuh masak?

Sebenarnya, cara memasak telur separuh masak ini cukup mudah, hanya memerlukan telur dan air panas. Telur adalah makanan yang disukai oleh rakyat Malaysia dan kaya dengan protein, kalsium, vitamin dan banyak lagi nutrisi lain. Walaupun kuning telur mengandungi banyak kolesterol, kajian menunjukkan pengambilan telur tidak akan meningkatkan kadar kolesterol dalam badan.

Berikut adalah cara memasak telur separuh masak seperti di kedai mamak:

Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • Beberapa keping roti bakar

Langkah-langkah

  1. Isikan air dalam periuk dan biarkan hingga mendidih.
  2. Pastikan telur berada dalam suhu bilik. Anda boleh menggunakan ‘egg pricker’ untuk menebuk telur terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko telur retak ketika direbus. Masukkan telur ke dalam air dengan perlahan menggunakan sudu.
  3. Tetapkan masa selama 4-5 minit untuk memastikan telur dimasak separuh masak. Jika anda mahu kuning telur yang lebih keras, rebus selama 6-7 minit.
  4. Masukkan telur ke dalam air sejuk segera setelah dimasak untuk menghentikan proses memasak dan memudahkan proses menanggalkan kulit telur.
See also  Pasar Malam Cameron Highlands: Apa Yang Menarik?

Masa memasak bergantung kepada kekentalan kuning telur yang anda inginkan. Biasanya, masa memasak selama 6 minit sudah cukup. Jika anda memasak lebih lama, telur akan menjadi keras seperti telur rebus biasa. Telur dengan kuning yang masih cair sesuai untuk dimasukkan ke dalam salad atau dijadikan isi sandwich.

Memang memerlukan beberapa kali cubaan untuk dapat memasak telur separuh masak dengan sempurna setiap kali. Saiz telur dan suhu yang berbeza boleh mempengaruhi masa memasak. Namun, dengan beberapa kali cubaan, anda pasti dapat menghasilkan telur separuh masak yang sempurna setiap kali.

Jadi, jangan tunggu lagi, cubalah cara memasak telur separuh masak ini. Selamat mencuba!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top