Pucuk Manis : Khasiat dan Kesan Sampingan

Manfaat dan Khasiat Pucuk Manis

Sayur cekur manis merupakan pilihan yang sedap dan berkhasiat terutamanya apabila dimasak dengan santan. Ia juga sering dikenali dengan pelbagai nama seperti sayur manis, cekur manis atau Ma Ni Cai.

Sumber : Maggi

Khasiat Pucuk Manis

Walaupun tidak sepopular sayur seperti bayam atau kangkung, cekur manis mengandungi pelbagai nutrisi penting untuk kesihatan badan kita. Ia mengandungi antioksidan, vitamin C dan lutein yang bermanfaat.

Sayuran ini mempunyai kandungan protein yang tinggi berbanding sayuran berdaun lain. Selain protein, cekur manis juga mengandungi nutrisi lain seperti:

  • Kalsium (4x lebih tinggi)
  • Vitamin B3 (90x lebih tinggi)
  • Beta-carotene (1.5x lebih tinggi)
  • Vitamin E (8.5x lebih tinggi)
  • Vitamin C (11x lebih tinggi)
pucuk manis

Manfaat dalam Rawatan Tradisional

Cekur manis sering digunakan dalam rawatan tradisional di India dan Asia Tenggara untuk merawat pelbagai masalah kesihatan seperti demam, diabetes, dan batuk. Para ibu juga menggunakan cekur manis untuk meningkatkan penghasilan susu badan.

Kesan Sampingan

Meskipun mempunyai khasiat yang tinggi, cekur manis mengandungi alkaloid seperti papaverin yang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk dan pening kepala. Selain itu, pucuk manis boleh menyebabkan masalah paru-paru jika dimakan mentah atau tidak dimasak dengan betul.

See also  POV: Maksud POV & Bagaimana Ia Digunakan
Sumber : eatingwell.com

Untuk mengelakkan kesan sampingan ini, disyorkan untuk memasak sayur manis sepenuhnya sebelum dimakan. Jika masih ragu, perbincangkan dengan doktor sebelum mengambil cekur manis.

Bagi para ibu yang ingin meningkatkan penghasilan susu badan, ada cara lain yang boleh dicuba. Bagi yang berminat untuk menurunkan berat badan, terdapat juga tips diet yang selamat dan berkesan.

Sumber : Research Gate, Singapore Food Agency, Facebook Dr Suri Roowi

Baca Juga : Daun Senna : Kelebihan Untuk Perut dan Kesan Sampingannya

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top