Ramadhan 2025: Tarikh Mula Puasa 2025

Maksud Puasa dan Ramadhan

Maksud Perayaan Ramadhan ialah bagi umat Islam menyambut bulan suci yang penuh keberkatan. Bulan Ramadhan merupakan bulan kesabaran, kebersyukuran, dan ketaqwaan kepada Allah SWT. Sambil menahan diri daripada makan dan minum ketika siang hari, umat Islam mengambil kesempatan untuk meningkatkan ketaqwaan mereka dengan melaksanakan pelbagai ibadah, termasuk puasa dan solat sunat.

Puasa ialah satu amalan yang dilakukan oleh umat Islam di bulan Ramadhan setiap tahun. Puasa membawa makna menahan diri daripada makan, minum, serta perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa dari terbit fajar hingga matahari terbenam. Melalui puasa, umat Islam belajar untuk mendisiplinkan diri, meningkatkan kesabaran, serta merasai rasa keikhlasan dalam beribadah kepada Allah SWT.

Penentuan Tarikh Permulaan Puasa

Setiap tahun, tarikh permulaan puasa ditentukan berdasarkan kaedah Rukyah dan hisab yang diamalkan dalam Islam. Kaedah ini digunakan oleh negara Malaysia untuk menentukan tarikh berpuasa setiap tahun. Secara amnya, Rukyah (melihat anak bulan) akan dilakukan pada hari ke-29 setiap bulan Hijriah. Jika anak bulan terlihat, maka esoknya akan menjadi awal bulan Ramadan. Namun, jika anak bulan tidak terlihat, maka penentuan awal bulan akan bergantung kepada hisab yang digunakan selaras dengan kriteria imkanur Rukyah yang telah ditetapkan.

See also  Hari Raya 2025: Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2025

Penentuan tarikh puasa setiap tahun merupakan proses yang penting bagi umat Islam untuk merancang ibadah dan aktiviti mereka sepanjang bulan Ramadhan.

Tarikh Ramadhan 2025

Berdasarkan JAKIM, tarikh Ramadhan bagi tahun 2025 dijangka jatuh pada 2 Mac 2025, yang merupakan hari Ahad. Walau bagaimanapun, tarikh ini masih tertakluk kepada pengisytiharan rasmi oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia.

Rujukan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top