Takbir Raya Aidilfitri : Lafaz, Maksud & Panduan JAKIM

Takbir Raya: Memuji Kemenangan dan Kesyukuran

Takbir Hari Raya merupakan ungkapan kebesaran Allah SWT yang digunakan oleh umat Islam untuk merayakan kemenangan dan kesyukuran setelah melengkapkan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadan.

Fungsi dan Kepentingan Takbir Hari Raya

Sambutan Hari Raya Aidilfitri disambut dengan takbir sebagai lambang agama Islam untuk menunjukkan kegembiraan dan menghormati tanda kesyukuran dalam menghadapi cabaran sepanjang Ramadan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 185 mendorong umat Islam untuk membesarkanNya dengan takbir:

“Supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya dan mudah-mudahan kamu bersyukur.”

Umat Islam disunatkan untuk melaungkan takbir ketika matahari terbenam pada akhir Ramadan bagi menunjukkan kegembiraan dan syiar Islam. Perkara ini ditegaskan dalam karya Imam al-Khatib al-Syirbini yang menyatakan pentingnya takbir pada hari raya sebagai bentuk syiar Islam.

Cara Dan Tempoh Takbir

  • Takbir Raya pada malam Hari Raya Aidilfitri bermula setelah terbenamnya matahari pada 1 Syawal sehingga takbiratul ihram solat Hari Raya.
  • Tempoh takbir ini digalakkan sepanjang malam antara waktu tersebut tanpa ikatan waktu solat.
  • Selain membesarkan Allah SWT, takbir juga menjadi simbol kebesaran dan perayaan Islam pada Hari Raya.
See also  Haid Lambat? Ini Cara Cepatkan Period Yang Boleh Dicuba

Bacaan Takbir dan Maknanya

Lafaz takbir Hari Raya Aidilfitri yang umum dibacakan ialah:

“Allah Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Allah, Allah Maha Besar, untuk Allah segala pujian.”

Bacaan lanjut takbir raya:

“Allah Maha Besar dengan sebenar-benar Kebesaran-Nya dan pujian bagi Allah sebanyaknya. Tiada Tuhan melainkan Allah dan tidaklah kami menyembah melainkan-Nya dengan tulus ikhlas menuruti Agama-Nya, walaupun dibenci oleh orang kafir. Tiada Tuhan melainkan Allah sahaja. Dia membenarkan janjinya, membantu hambaNya dan memuliakan tenteraNya serta mengalahkan musuh-musuh terdahulu secara bersendirian. Tiada Tuhan melainkan Allah. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan bagi Allah segala pujian.”

Video Takbir Syawal

Persembahan radio dan televisyen takbir Hari Raya Malaysia yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Firdaus Muhamad dapat disaksikan melalui video di bawah.


Semoga penerangan tentang takbir raya dapat memperkukuhkan lagi pemahaman dan penghayatan umat Islam terhadap perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Rujukan: Mufti Wilayah Persekutuan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top