Waktu Solat Aidil Adha & Bila Waktu Sesuai Untuk Bertakbir?

Peringatan Waktu Solat Hari Raya Aidil Adha & Cara Terbaik Bertakbir

Salah satu perayaan penting bagi umat Islam, Hari Raya Aidil Adha, akan menjelang tiba tidak lama lagi pada 10 Dzulhijjah.

Perayaan ini memperingati kisah Nabi Ibrahim dengan putranya, Nabi Ismail, di mana Nabi Ibrahim diperintahkan untuk menyembelih putranya sebagai ujian iman. Allah kemudian menggantikan Nabi Ismail dengan seekor haiwan sebagai korban. Seterusnya, daging korban tersebut dikongsi kepada orang-orang Islam.

Gembira Hari Raya Aidil Adha

Hari Raya Aidil Adha juga dikenali sebagai Hari Raya Haji kerana berkait rapat dengan pelaksanaan ibadah Haji. Sehari sebelum Hari Raya Aidil Adha, jemaah haji akan berada di Padang Arafah untuk wukuf.

Waktu Solat Hari Raya Aidil Adha

Solat Sunat Aidil Adha dilaksanakan pada 10 Dzulhijjah dari terbit fajar hingga matahari tergelincir. Juga disunatkan untuk berpuasa sebelum menunaikan solat sunat Hari Raya Aidil Adha.

Menurut hadis perihal Nabi Muhammad SAW, tidak keluar solat pada Hari Raya Fitr tanpa makan terlebih dahulu, dan tidak makan pada Hari Raya Aidil Adha tanpa solat.

See also  Cara Buang Kahak Bayi Di Rumah (No.4 Paling Berkesan!)

Cara Bertakbir yang Tepat

Berdasarkan panduan Mufti WP, waktu Takbir Muqayyad untuk Hari Raya Aidil Adha bermula pada fajar 9 Zulhijjah hingga asar 13 Zulhijjah. Ia disunatkan bagi bukan jemaah haji untuk bertakbir setiap selepas solat fardhu hingga asar 13 Zulhijjah.

Bagi mereka yang menunaikan haji, mereka disarankan untuk bertakbir dari masuk waktu Zuhur Hari Raya Aidil Adha hingga fajar 13 Zulhijjah. Selepas tahallul kedua, mereka boleh bertakbir sehingga asar.

Lafaz Takbir Hari Raya Aidil Adha

Menurut Ibn Abbas R.Anhuma, waktu bertakbir bermula dari Subuh Hari Arafah hingga akhir Hari Nafar. Lafaz takbir yang boleh digunakan adalah “Allah Maha Besar, tiada Tuhan selain Allah. Untuk Allah segala pujian.”

Setelah itu, tambah dengan lafaz “Allah Maha Besar dengan sebenar-benar Kebesaran-Nya. Pujian bagi Allah sebanyaknya. Maha Suci Allah di waktu pagi dan petang. Tiada Tuhan selain Allah. Allah Maha Besar, dan bagi Allah segala pujian.”

Keluarga Menunaikan Solat dan Takbir Hari Raya Aidil Adha

Rujukan:

  1. IRSYAD AL-FATWA HAJI DAN KORBAN SIRI KE-20: Kaifiat dan Waktu Takbir Hari Raya Aidil Adha – Mufti WP
  2. BAYAN LINNAS SIRI KE-110: Kelebihan Hari Arafah dan Hari Raya Aidil Adha – Mufti WP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top