Xiomi Ucap Bye Pada MIUI, Selamat Datang HyperOS!

Xiaomi mengumumkan bahawa mereka akan meninggalkan antaramuka Android mereka sepanjang satu dekad, MIUI, dan mula menggunakan OS baharu iaitu “HyperOS.”

Diumumkan di Weibo dan Twitter/X hari ini, Xiaomi melancarkan “sistem pengendalian baru” atau Operating System (OS) yang akan menggerakkan telefon pintar dan peranti lainnya pada masa depan. “HyperOS,” kata Xiaomi, akan “menempatkan pengguna sebagai fokus dalam mencipta sistem pengendalian ekologi penuh untuk manusia, kenderaan, dan keluarga.”

Debut dengan siri Xiaomi 14, HyperOS dikatakan tidak ada kaitan dengan MIUI, walaupun Xiaomi sendiri tidak membuat tuntutan yang kuat mengenai antara muka pengguna, dan mereka juga belum memaparkan pengalaman pengguna dengan jelas. Walau bagaimanapun, apa pun penampilannya, HyperOS telah disahkan untuk “secara beransur-ansur” menggantikan MIUI pada peranti sedia ada.

“Sistem pengendalian baru” ini sebenarnya bukanlah sistem yang benar-benar baru. Sebaliknya, seperti HarmonyOS milik Huawei, ia mempunyai asas dalam Android. Berbeza dengan Huawei, Xiaomi tidak cuba menyembunyikan hakikat ini, dengan menyatakan bahawa HyperOS adalah “berdasarkan integrasi Android yang telah berkembang dan sistem Vela yang dibangunkan sendiri” dan “[menulis semula] senibina asas.”

See also  METMalaysia Mengeluarkan Amaran Cuaca Panas Tahap 1 Dan 2 Untuk Beberapa Lokasi Di Seluruh NegaraMETMalaysia telah mengeluarkan amaran cuaca panas Tahap 1 dan 2 untuk beberapa lokasi di seluruh negara.

Ia pasti menarik untuk melihat apa yang baru dengan HyperOS dan bagaimana ia mungkin mengubah Android dengan mencukupi untuk dipanggil “sistem pengendalian baru” (yang sebenarnya bukan). Namun, kita perlu menunggu untuk mengetahuinya. Tidak jelas juga apa kesan yang akan ada pada peranti Xiaomi yang dijual di luar China, tetapi jelas bahawa ia adalah perkara antarabangsa.

Siri Xiaomi 14 sepatutnya membuat kemunculannya di China pada suatu masa nanti tahun ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top