Air Selusuh Bahayakan Bayi? 5 Fakta Anda Perlu Tahu

Apa Itu Air Selusuh?

Air selusuh merupakan air yang telah diritualkan dengan menggunakan akar Fatimah dari Mekah. Air ini juga boleh disertakan dengan air zam-zam, minyak kelapa dara, dan minyak zaitun sebelum diberikan kepada ibu hamil ketika hendak bersalin.

Sebab Mengapa Air Selusuh Tidak Disyorkan untuk Ibu Hamil

Pakar kesihatan menegaskan bahawa air selusuh tidak disyorkan untuk ibu hamil kerana ia boleh membahayakan kesihatan ibu serta melibatkan risiko kontraksi rahim yang tidak terkawal.

Perbahasan Berkenaan Hukum Meminum Air Selusuh untuk Ibu Bersalin

Berdasarkan pandangan umum, amalan minum air selusuh sebenarnya tidak mempunyai asas yang kukuh dari segi agama. Namun, selagi dibaca dengan ayat-ayat suci dan doa yang sahih, amalan ini boleh diterima.

Cara Membuat Air Selusuh

Langkah pertama adalah dengan membaca surah Al-Fatihah sekali, diikuti dengan surah Al-Hasyr ayat 21-24. Kemudian, bacalah selawat Syifa dan akhiri dengan doa untuk memudahkan kelahiran.

Tip-Tip Memudahkan Bersalin

Sebagai alternatif kepada air selusuh, terdapat beberapa tips yang boleh diamalkan untuk membantu proses bersalin, antaranya adalah menjaga kesihatan, menghadiri kelas antenatal, mendapatkan sokongan yang positif, serta banyak bergerak dan berjalan.

See also  Surah Al Falaq ~ Bacaan, Rumi & Terjemahan (Beserta Audio)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top