Battleground Malaysia: Road To Gold (Astro AEC)

Astro kini kembali dengan rancangan pertandingan sukan tarian ‘street dance’ terbesar di Malaysia yang dikenali sebagai Battleground Malaysia: Road to Gold (#BTGMY). Ini adalah peluang hebat bagi anak muda dari seluruh negara untuk bersaing dan menunjukkan bakat mereka dalam tarian ini.

Battleground Malaysia: Road to Gold

Battleground Malaysia: Road to Gold adalah sebuah inisiatif yang dijalankan bersama oleh Kementerian Belia dan Sukan, dengan sokongan dari Rakan Muda yang diberi nafas baru melalui jenama gaya hidup Rakan Ekspresi dan Rakan Muzik.

Program ini juga bertujuan untuk membawa Kempen Road To Gold dengan Malaysia menyertai Temasya Sukan Olimpik Paris ke-XXXIII pada tahun 2024. Ini adalah satu usaha untuk menggambarkan sokongan seluruh rakyat Malaysia dalam misi negara untuk meraih emas pertama dalam sukan tersebut.

Dalam pertandingan ini, terdapat empat kapten tarian terkemuka yang bertanggungjawab untuk memilih kru tarian berdasarkan kemahiran menari mereka. Kapten-kapten tersebut adalah:

  1. Lego Sam (Pemenang pingat emas Sukan SEA acara Breaking)
  2. Khenobu (Wakil Malaysia ke Sukan SEA)
  3. Danny Lee, ahli kumpulan muzik 3P (Threee Production)
  4. Seven (Juara Astro Battleground 2010 & 2011)
See also  Drama Cik Misi 123 (Astro Ria)

Mereka akan membentuk pasukan mereka masing-masing dan menguji kemahiran penari-penari melalui pelbagai cabaran menari.

Program ini juga membawa penari-penari dari pelbagai latar belakang untuk bersaing dengan gaya tarian ‘street dance’ mereka. Hanya penari yang terbaik akan terus berentap dalam pertandingan ini.

Grand finale Battleground Malaysia: Road to Gold

Grand finale Battleground Malaysia: Road to Gold akan disiarkan secara langsung pada 3 November, di mana pasukan tarian terbaik akan bertanding di hadapan juri-juri antarabangsa.

Pasukan juara akan membawa pulang hadiah RM100,000, manakala naib juara akan menerima RM30,000. Selain itu, peserta-peserta dalam pasukan juara akan bersaing antara satu sama lain untuk memenangi hadiah tambahan RM25,000.

Rancangan Battleground Malaysia: Road to Gold akan dihoskan dalam tiga bahasa oleh Sherry Alhadad, Dennis Yin, dan Saint TFC, manakala Zizan Razak akan menjadi juri.

Jangan lepaskan peluang untuk menonton Battleground Malaysia: Road to Gold menerusi saluran Astro RIA (Saluran 104), Vinmeen (Saluran 202) & SHOWCASE (Saluran 413) setiap Jumaat, pukul 10 malam mulai 29 September.

See also  Berebut Kasih (TV2)

Selain itu, rancangan ini juga boleh ditonton di Astro AEC (Saluran 306) setiap Sabtu, pukul 11 malam mulai 30 September 2023.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top