Cukai Tanah Pahang: Semakan dan Cara Bayar

Pentingnya Membayar Cukai Tanah di Pahang

Bagi anda yang memiliki tanah atau rumah di Pahang, adalah penting untuk memahami kewajipan anda untuk membayar Cukai Tanah setiap tahun.

Apa Itu Cukai Tanah?

Cukai tanah merupakan jumlah yang perlu dibayar oleh pemilik hartanah di Malaysia, termasuk hartanah bebas atau pajakan. Ia dikira dan dikenakan oleh kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah Dan Galian (PTG).

Menurut Seksyen 100, Kanun Tanah Negara (KTN) 1965, pemilik yang gagal membayar cukai tanah boleh menghadapi risiko tanah atau rumah mereka dirampas oleh kerajaan negeri.

Cukai Tanah vs Cukai Taksiran

Perlu dibezakan antara cukai tanah dan cukai taksiran. Cukai taksiran dibayar kepada Pihak Berkuasa Tempatan manakala cukai tanah dibayar kepada Pejabat Daerah dan Tanah.

Semakan dan Bayaran Cukai Tanah Pahang

Pembayaran Cukai Tanah di Pahang boleh dilakukan melalui:

  • Pejabat Daerah dan Tanah (PDT)
  • Pejabat Pengarah Tanah dan Galian, Indera Mahkota, Kuantan
  • Kaunter Bayaran Hasil Tanah, Aras Bawah, Pusat Transformasi Bandar (UTC), Kuantan
  • Portal Rasmi : http://ptg.pahang.gov.my/
See also  Surah Al Falaq ~ Bacaan, Rumi & Terjemahan (Beserta Audio)

Cara Semak dan Bayar Cukai Tanah

Sebelum membuat pembayaran, anda perlu melakukan semakan terhadap maklumat cukai tanah. Semakan hakmilik boleh dilakukan dengan No. Daftar Hakmilik. Jika anda lupa nombor hakmilik, lawati kaunter Unit Hasil di Pejabat Daerah dan Tanah terdekat.

Cara Bayar Cukai Tanah Secara Online

Untuk memudahkan pemilik, bayaran Cukai Tanah di Pahang boleh dilakukan secara atas talian melalui portal rasmi. Ikuti arahan yang diberikan sehingga proses pembayaran selesai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top