Doa Masuk Pasar – Baca Doa Ini Apabila Pergi Ke Pasar

Manfaat Doa Masuk Pasar – Bacalah Dengan Niat Hati Suci

Pasar merupakan tempat yang sering dikunjungi oleh ramai orang untuk membeli barang keperluan atau menjual barang dagangan. Di sinilah kita berurusan dengan pelbagai jenis orang dan situasi.

Apakah yang tersembunyi di sebalik kegiatan harian di pasar? Salah satu rahsia yang kurang dikenali ialah keistimewaan sebuah doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW untuk dibaca ketika memasuki pasar.

Doa ini sebenarnya memiliki manfaat besar kepada sesiapa yang mengamalkannya. Dengan mengucapkan doa ini, Allah akan menghapuskan sejuta dosa dan mengangkat darjat seseorang tersebut sebanyak sejuta kali.

Doa untuk Membuka Mata dan Hati

Berikut adalah teks doa yang diajar oleh Rasulullah SAW apabila memasuki pasar:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكُ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maknanya:

Tiada Tuhan melainkan Allah yang Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya kerajaan dan bagiNya segala pujian, Dia yang Menghidupkan dan Mematikan, dan Dia Maha Hidup dan tidak akan mati, segala kebaikan berada di bawah kuasaNya dan Dia Maha Pemilik segala-galanya.

Doa Masuk Pasar - Baca Doa Ini Apabila Pergi Ke Pasar

Hadis Berkaitan tentang Doa Masuk Pasar

Abdullah Ibn ‘Umar R.Anhuma meriwayatkan hadis Rasulullah SAW:

See also  Buah Rambai “Tak Terkenal” Tapi Kaya Dengan Khasiat Semulajadi

مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَقَالَ … الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ … كَتَبَ اللَّهُ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ حَسَنَةٍ وَمَحَا عَنْهُ أَلْفَ أَلْفِ سَيِّئَةٍ وَرَفَعَ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ دَرَجَةٍ

Maksudnya: Barang siapa masuk ke dalam pasar sambil membaca doa di atas, Allah akan catatkan untuknya sejuta kebaikan, padamkan sejuta kejahatan, dan naikkan darjatnya sejuta mana.

Hukum Memasuki Pasar

Berdasarkan pendapat Mufti Al Bakri, hukum asal memasuki pasar adalah diperbolehkan. Namun, apabila berlaku kesemena-menaan dan caci-maki di dalam pasar, maka amalan memasuki pasar itu adalah tidak digalakkan.

Abu Hurairah R.A meriwayatkan sabda Nabi SAW, “Tempat yang paling disukai oleh Allah ialah masjid-masjid, dan tempat yang paling dibenci oleh Allah ialah pasar-pasarnya.”

Ini menunjukkan bahawa pasar bukanlah tempat yang penuh dengan keberkatan. Walau bagaimanapun, ia bukan larangan mutlak untuk pergi ke pasar, tetapi kita diminta untuk menjaga tata tertib dan adab ketika berurusan di situ.

Doa Masuk Pasar adalah satu cara untuk menyucikan hati sebelum memasuki suasana yang mungkin penuh dengan godaan. Amalkanlah doa ini dengan tulus ikhlas dan biiznillah, kita akan selamat dalam setiap langkah.

See also  Dividen Akaun 3 KWSP

Sumber:

  1. AL-KAFI #1401 : ADAKAH MEMASUKI PUSAT MEMBELI BELAH SAMA SEPERTI MASUK PASAR? – Mufti WP
  2. Zikir Masuk Pasar – Jabatan Mufti Negeri Perlis
  3. #4566: Hukum Memasuki Pasar – Maktabah Al Bakri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top