Doa Nabi Daud – Agar Dicintai Allah

Doa Nabi Daud – Untuk Memperoleh Kasih Allah

Sebagai umat Islam, penting bagi kita untuk sentiasa berdoa kepada Allah SWT. Doa bukan hanya sebagai satu ibadah, tetapi juga sebagai suatu perintah yang perlu kita laksanakan sebagai hambaNya.

Di dalam surah Al Baqarah, ayat 186, Allah berfirman:

“Apabila hamba-hambaKu bertanya tentangKu, maka beritahu mereka bahawa Aku sentiasa dekat. Aku perkenan permohonan mereka yang berdoa kepadaKu. Oleh itu, hendaklah mereka memenuhi panggilanKu, beriman kepadaKu supaya mereka diberkati.”

Terdapat pelbagai doa yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian, dan salah satunya adalah Doa Nabi Daud.

Profil Nabi Daud

Nabi Daud merupakan seorang nabi yang diutuskan oleh Allah untuk membimbing umat manusia ke jalan yang benar. Beliau diberikan kitab Zabur sebagai petunjuk. Kelebihan lain Nabi Daud termasuk kemampuannya melembutkan besi dan membuat baju besi untuk peperangan seperti yang dinyatakan di dalam Surah As Saba.

Selain itu, Nabi Daud juga dianugerahkan mukjizat serupa suara merdu, kecerdasan akal, dan pemahaman terhadap bahasa burung. Beliau juga berjaya menewaskan pasukan Palestin yang dipimpin oleh Jalut (Goliath).

See also  Kena Sengat Lebah, Apa Perlu Buat dan Rawatan Yang Diperlukan?

Doa Nabi Daud

Doa Nabi Daud digunakan untuk memohon kasih Allah dan menempatkan cinta kepada Allah di atas segala-galanya. Doa ini juga menyentuh mengenai keperluan cinta kepada Allah melebihi cinta kepada diri sendiri, keluarga, dan air yang menyegarkan dalam perjalanan.

Doa Nabi Daud - Untuk Memperoleh Kasih Allah

Allahumma Inni As Aluka Hubbaka Wa Hubba Man Yuhibbuka, Wal’amalallazi Yuballighuni Hubbaka, Allahummaj’alni Hubbaka Ahabba Ilayya Min Nafsi Wa Ahli Wa Minal Mail Barid.

Artinya: Ya Allah, aku memohon cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintai-Mu serta amalan yang akan mendekatkan aku kepada-Mu. Jadikanlah cintaku kepada-Mu melebihi cinta kepada diri sendiri, keluarga serta air yang menyegarkan.

Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba yang mencintai Allah melebihi segalanya, serta mendapat rahmat-Nya. Amin.

Sumber:

1. Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan – JAWI

2. Quran.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top