Fakta Menarik dan Biodata Sophia Albarakbah

Siapa Sophia Albarakbah?

Sophia Albarakbah, atau lebih dikenali dengan nama penuhnya, Sharifah Sophia binti Sayed Abd Rahman, adalah pelakon yang kini meningkat naik popularitinya di industri hiburan Malaysia. Beliau adalah gandingan terbaru Aliff Aziz dalam drama berjudul “Ku Akad Kau Dengan Bismillah”. Drama ini juga menampilkan pelakon-pelakon lain seperti Halim Radzi, Shah Iskandar, Jasmine Suraya, Zaki Azeman, Ayu Ayuni, dan banyak lagi.

Biodata Sophia Albarakbah

Sophia Albarakbah juga dikenali sebagai Sophia Koshka. Beliau adalah seorang penganut agama Islam. Sophia telah menunjukkan bakatnya dalam pelbagai watak televisyen, termasuk dalam drama seperti “Devoted,” “Tercipta Satu Ikatan,” “Hadiah Dari Tuhan,” “Suamiku Lelaki Pendosa,” “Air Mata Allisya,” dan “Cinta Hilang Kata.”

Pencapaian dan Pengiktirafan

Sophia Albarakbah telah mendapat pengiktirafan di World Film Carnival Singapore 2021 untuk pencalonan kategori Pelakon Wanita Terbaik dan Anugerah Pencapaian Luar Biasa. Pada tahun 2022, Sophia juga telah ditampilkan dalam filem pawagam seperti “Jerangkung Dalam Almari” dan “Ada Hantu 2.”

See also  Beza Antara Drama dan Filem

Hubungan Keluarga dan Projek Mendatang

Sophia adalah sepupu kepada penyanyi, pelakon, dan pengacara wanita Malaysia, Aisha Retno. Selain itu, Sophia akan membintangi drama baru berjudul ‘Obsesi Dia’ bersama Zaki Azeman, yang akan disiarkan dalam slot Samarinda TV3.

Penutup

Sophia Albarakbah adalah pelakon yang semakin meningkat naik dalam industri hiburan Malaysia. Dengan bakat dan pencapaian yang telah beliau raih, Sophia pasti akan terus menjadi bintang yang bersinar di masa hadapan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top