Ikan Tenggiri : Khasiat dan Kesan Sampingan Yang Anda Perlu TahuKhasiat Ikan Tenggiri Untuk Kesihatan

Khasiat Ikan Tenggiri Untuk Kesihatan Tubuh

Anda gemar menjamu selera dengan hidangan ikan tenggiri? Ikan ini mempunyai tekstur lembut, berminyak, dan berderai serta sesuai digunakan sebagai bahan utama untuk pelbagai hidangan lazat seperti asam pedas, kari, dan laksa.

Ikan yang juga dikenali sebagai Spanish Mackerel ini mengandungi pelbagai nutrien, vitamin, dan mineral yang memberi manfaat untuk kesihatan tubuh.

Ayo kita lihat lebih dekat manfaatnya bersama-sama.


Khasiat Ikan Tenggiri Untuk Kesejahteraan

1. Kaya Dengan Lemak Sihat

Ikan tenggiri tergolong dalam kategori ikan yang mengandungi lemak sihat dalam bentuk asid omega-3.

Omega-3 dikenal pasti boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan paras kolesterol. Menurut Persatuan Jantung Amerika, disyorkan untuk mengambil ikan kaya omega-3 ini sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

2. Sokongan Untuk Kesihatan Otak

Kandungan omega-3 dalam ikan tenggiri adalah penting untuk perkembangan otak. Kajian menunjukkan bahawa asid lemak ini dapat mengurangkan risiko masalah mental seperti kemurungan dan bipolar disorder.

See also  Eid Mubarak: Maksud & Contoh Ucapan عيد مبارك

3. Sumber Protein Berkualiti

Setiap 100 gram ikan tenggiri mengandungi sehingga 21.5g protein. Ini menjadikannya sumber protein yang baik untuk kesihatan.

ikan tenggiri
Sumber : Dietitian KKM

4. Kekuatan Tulang yang Baik

Vitamin D, selenium, dan kuprum dalam ikan tenggiri memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan tulang. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan masalah tulang rapuh.

5. Berpotensi Menurunkan Berat Badan

Dengan kandungan protein dan lemak sihat yang tinggi, ikan tenggiri boleh membantu mengontrol hormon lapar dan memberi rasa kenyang lebih lama.

ikan tenggiri

Perlu Diambil Secukupnya

Walaupun ikan tenggiri kaya dengan khasiat, disarankan untuk mengambilnya dengan sederhana disebabkan kandungan merkuri yang tinggi dalam ikan ini.

Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat, ikan tenggiri seperti Teri Melayang dan Teri Pecah Perut adalah jenis ikan laut dengan kandungan merkuri yang tinggi dan sebaiknya dielakkan oleh kanak-kanak dan wanita hamil atau menyusukan.

Sumber : Public Health MalaysiaLeave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top