Kenaikan Gaji Penjawat Awam 2024

Kenaikan Gaji bagi Penjawat Awam Tahun 2024

Pada tahun 2024, berita gembira diumumkan oleh Kerajaan kepada penjawat awam dan pesara berkenaan kenaikan gaji. Kaji selidik Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) menjadi asas bagi berita baik ini.

Perubahan Gaji yang Dijangkakan

Menurut kenyataan terkini oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Perdana Menteri akan mengumumkan penambahbaikan gaji dan usaha meningkatkan pendapatan bersih pekerja awam semasa Perhimpunan Hari Pekerja.

Kenaikan Gaji pada Tahun 2023

Pada Bajet 2023, Kerajaan sebelumnya meluluskan Kenaikan Gaji Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 kepada penjawat awam Gred 11 hingga 56 dengan nilai kewangan RM1.5 bilion.

Terowongan Ke Arah Kenaikan Gaji 2024

Keputusan kenaikan gaji bagi tahun 2024 akan diumumkan tidak lama lagi. Sebanyak 1.6 juta pekerja awam dijangka mendapat manfaat daripada peningkatan ini sebelum gaji dinaikkan secara berkala setiap 10 tahun.

Perbincangan Sebelum Pengumuman Rasmi

Kementerian Komunikasi dan Digital mengesahkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah meneliti cadangan kenaikan gaji tersebut. Pengumuman rasmi dijangka akan dibuat menjelang tahun baru.

See also  Khasiat Petai, Kandungan Nutrisi & Kesan Sampingannya

Penjaminan daripada Perdana Menteri

Anwar memberi jaminan bahawa tawaran yang wajar dan adil akan diberikan kepada penjawat awam. Beliau turut menekankan perlunya memperbetulkan persepsi mengenai jumlah pekerja awam dan mendapatkan perlakuan yang sepatutnya.

Insentif Awal bagi Kajian SSPA

Di samping kenaikan gaji, penjawat awam dan pesara menerima Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) untuk membantu meringankan beban kewangan. Insentif ini diberi bagi mempersiapkan keperluan menjelang tahun hadapan.

Perkongsian Infografik dari KKM

Kementerian Komunikasi dan Digital telah berkongsi infografik mengenai insentif dan bantuan awal yang diberikan kepada pekerja awam.

Sumber: Jabatan Perkhidmatan Awam

Untuk maklumat lanjut berkaitan kenaikan gaji dan insentif bagi penjawat awam tahun 2024, sila rujuk sumber berikut: Jabatan Perkhidmatan Awam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top