Kenapa Telur Ayam Warna Putih?

Warna Telur Ayam – Putih atau Coklat?

Warna telur ayam, sama ada putih atau coklat, bergantung pada jenis ayam yang menghasilkannya. Telur ayam putih dan coklat sama-sama selamat dimakan dan mempunyai nilai pemakanan yang serupa. Perbezaan utama terletak pada jenis ayam yang menghasilkan telur dan genetik mereka.

  1. Jenis Ayam: Ayam Leghorn adalah jenis ayam yang biasanya menghasilkan telur berwarna putih. Ayam ini terkenal dengan produktiviti telur yang tinggi. Sebaliknya, ayam-ayam jenis Rhode Island Red, Plymouth Rock, dan Sussex cenderung menghasilkan telur berwarna coklat.
  2. Genetik: Warna kulit telur ditentukan oleh pigmen yang disebut “porphyrin.” Ayam-ayam yang menghasilkan telur berwarna coklat mempunyai pigmen ini dalam sistem mereka, dan ia disalurkan ke lapisan luar telur semasa proses pembentukan. Ayam Leghorn, yang menghasilkan telur putih, tidak mempunyai pigmen ini dalam jumlah yang mencukupi untuk memberi warna kepada telur mereka.
  3. Faktor Pemakanan: Pemakanan ayam juga boleh mempengaruhi warna telur. Ayam yang diberi makanan yang mengandungi pigmen seperti xanthophylls cenderung menghasilkan telur dengan warna kuning lebih gelap. Ini sering berlaku pada ayam yang menghasilkan telur berwarna coklat.
See also  Biodata Anwar Ibrahim - Perdana Menteri Malaysia Ke-10

Penting untuk diingat bahawa warna telur tidak mempengaruhi nilai pemakanan atau rasa telur. Ia hanyalah perbezaan kosmetik yang berkaitan dengan jenis ayam yang menghasilkannya. Jadi, sama ada telur ayam putih atau coklat, anda boleh menikmatinya dengan selamat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top