Keputusan PRK DUN Pelangai – BN Menang Majoriti 2,949 undi

PRK PELANGAI: Datuk Amizar Abu Adam, calon Barisan Nasional (BN), telah memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai hari ini dengan majoriti sebanyak 2,949 undi.

Ahli Jawatankuasa Umno Bentong tersebut berjaya meraih 7,324 undi, mengatasi calon Perikatan Nasional (PN), Kasim Samat, yang hanya memperoleh 4,375 undi, serta calon Bebas, Haslihelmy DM Zulhasni, yang hanya mendapat 47 undi dan terpaksa hilang wang deposit.

Keputusan ini telah diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Datuk Mohammad Shahid Ismail, di Pusat Penjumlahan Rasmi Undi PRK Pelangai di Dewan Orang Ramai Felda Kemasul.

Mohammad Shahid turut mengumumkan bahawa kadar penyertaan pengundi pada hari ini adalah sebanyak 72.12 peratus daripada jumlah pengundi yang layak mengundi, iaitu seramai 16,456 orang, termasuk 36 anggota polis dan tiga Pengundi Tidak Hadir Luar Negara.

PRK DUN Pelangai ini diadakan untuk mengisi kekosongan kerusi DUN yang terjadi selepas pemergian penyandangnya, Datuk Seri Johari Harun, dalam nahas pesawat terhempas di Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos lalu.

See also  Jenis-jenis Visa dan Tempohnya

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada tahun lepas, Datuk Seri Johari Harun yang mewakili BN telah memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 4,048 undi, menewaskan calon PN yang memperoleh 3,260 undi, calon Pakatan Harapan (PH) yang mendapat 2,031 undi, dan calon Pejuang yang hanya memperoleh 65 undi.

Kemenangan Datuk Amizar, 53 tahun, dalam PRK ini juga menjadikan DUN Pelangai sebagai kubu kuat BN di Pahang sejak tahun 1986. Amizar meneruskan legasi bekas Menteri Besar Pahang, Tan Sri Adnan Yaakob, yang telah menduduki kerusi tersebut selama lapan penggal bermula tahun 1986 sehingga 2022. Adnan kemudian memutuskan untuk tidak bertanding dalam PRU15, dan tempatnya digantikan oleh Allahyarham Datuk Seri Johari Harun.

Amizar, yang memiliki Ijazah Sarjana Pengurusan dan Kepimpinan Strategik dari Universiti Sains Malaysia (USM), pertama kali muncul dalam PRU15 sebagai calon BN di DUN Ketari, walaupun tewas dengan majoriti tipis 120 undi kepada calon PH yang memperoleh 9,722 undi dalam pertarungan tiga penjuru yang turut melibatkan calon PN.

See also  Maksud DUN dan Parlimen Dalam Politik Malaysia

Sumber: MalaysiaKini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top