Waktu Solat Raya Aidilfitri – Panduan Solat Hari Raya Aidilfitri Di Rumah

Melaksanakan solat Hari Raya adalah satu amalan sunnah yang penting semasa menyambut Hari Raya. Rasulullah SAW sendiri mengamalkan solat Hari Raya seperti yang disebutkan dalam sebuah hadis oleh Abu Sa‘id al-Khudri R.A.

Maksudnya: “Biasanya Rasulullah SAW keluar untuk menunaikan solat Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha ke tempat solat. Baginda akan memulakan dengan solat sunat tersebut, kemudian memberikan teguran, wasiat, dan arahan kepada orang ramai yang hadir di situ. Baginda juga mengutuskan pasukan jika perlu, dan memberikan arahan kepada mereka sebelum pulang.”

Riwayat al-Bukhari (956)

Solat Sunat Hari Raya

Solat Sunat Hari Raya dilakukan pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Ia boleh dilakukan secara berjemaah atau bersendirian.

Hukum Solat Hari Raya

Solat Hari Raya, sama ada Aidilfitri atau Aidiladha, adalah Sunat Muakkad, iaitu sunat yang sangat dituntut. Ia sunat dilakukan sama ada secara berjemaah atau bersendirian oleh sesiapa sahaja.

Waktu Solat Raya Aidilfitri

Solat Hari Raya dilakukan pada 1 Syawal, bermula dari terbit matahari sehinggalah sebelum waktu solat Zohor. Amalan mengambil sedikit masa bagi solat Aidilfitri adalah untuk memberi peluang kepada mereka yang belum sempat membayar zakat menunaikan kewajipan mereka, serta membenarkan masyarakat untuk sarapan sebelum menunaikan solat di masjid.

See also  Tol Percuma Lebuhraya WCE: Jajaran Taiping Selatan – Beruas

Lafaz Takbir Raya

Persiapan Sebelum Solat Sunat Aidilfitri

  • Disyorkan mandi sebelum solat Hari Raya walau pun seseorang itu tidak berniat untuk menunaikannya kerana hari tersebut adalah hari raya.
  • Disyorkan makan sebelum menunaikan solat Hari Raya, terutamanya dengan makanan berjumlah ganjil seperti kurma.
  • Elakkan daripada menunaikan solat sunat sebelum matahari naik sepenuhnya.
  • Amalkan mengisi malam sebelum Hari Raya dengan ibadah.

Pelaksanaan Solat Aidilfitri Di Rumah

Solat dilakukan dengan dua rakaat, dengan niat yang berbeza mengikut sama ada melaksanakan solat berjemaah atau bersendirian.

Bacaan niat dan pengucapan takbir sebelum solat dilakukan.

Ikuti arahan solat dan lakukan dengan penuh khushu’.

Hukum Solat Sunat Hari Raya Secara Bersendirian

Mengerjakan solat sunat Hari Raya secara bersendirian adalah sunat, tetapi mendirikannya secara berjemaah adalah lebih baik menurut sesetengah pendapat. Sama ada bersendirian atau berjemaah, yang penting adalah ikhlas dalam melaksanakan ibadah ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top