Biodata Aniq Durar, Pelakon Drama Luruhnya Bunga Cinta (TV3)

Biodata Aniq Durar

Aniq Durar, yang berusia 30 tahun pada tahun 2023, adalah seorang pelakon, model, dan pengamal teater. Nama sebenarnya ialah Awangku Aniq Durar bin Pengiran Malyx. Dia lahir pada 18 Mac 1993 di Sarawak dan merupakan anak kelima daripada tujuh beradik. Aniq menuntut di Monash University, Australia dalam bidang Perniagaan.

Asal Usul

Aniq adalah seorang Melanau-Pashtun, kerana bapanya berasal dari Sarawak dan ibunya mempunyai keturunan Afghanistan dari Ipoh, Perak. Dia memulakan pendidikan awalnya di Kuching, Sarawak sebelum berpindah ke Melbourne, Australia untuk mengejar pendidikan tinggi.

Kerjaya Seni

Aniq telah berlakon dalam beberapa drama dan filem, termasuk “Luruhnya Bunga Cinta”, “Pink Smile”, “Langkah Mayat”, dan “Alice Kampung Baru”. Dia juga akan muncul dalam drama bersiri slot Akasia di TV3 yang berjudul “Luruhnya Bunga Cinta”, yang merupakan adaptasi dari siri Korea, “Autumn In My Heart”.

Fakta Menarik

Aniq mempunyai minat dalam muzik dan pandai memainkan beberapa alat muzik seperti piano dan biola. Dia juga meminati makanan tradisional seperti Naan dan Umai. Selain itu, bapanya adalah seorang bekas nakhoda kapal yang sering membawa keluarganya berkeliling dunia.

See also  Filem Aksi Gangsterisme "Fanna"

Keputusan Karier

Menjadi pelakon bukanlah cita-cita awal Aniq. Sebenarnya, ibu bapanya lebih suka dia dan adik-beradiknya berkecimpung dalam bidang sains. Namun, mereka akhirnya memilih jalan seni. Kakaknya yang belajar dalam bidang perbankan menjadi penari, sementara abangnya yang mengambil Bio-Technology berada di Los Angeles untuk mengejar impian menjadi penyanyi.

Semoga biodata ini memberikan anda gambaran yang lebih jelas mengenai Aniq Durar, pelakon yang sedang meningkat naik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top