Biodata Iera Milpan

Kandungan

 1. Biodata Iera Milpan
 2. Latar Belakang Seni
 3. Fakta Menarik
 4. Kejayaan dalam Muzik

Iera Milpan adalah penyanyi muda yang berbakat dan bersemangat yang telah mencapai populariti dengan pantas dalam industri muzik Malaysia. Dengan suara yang merdu dan interpretasi lagu yang menyentuh hati, beliau telah membuktikan dirinya sebagai seorang penyanyi yang berpotensi besar.

Single pertamanya, “Retak Hatiku,” telah menjadi fenomena, dan peminat menantikan lebih banyak karya daripada penyanyi berbakat ini.

Biodata Iera Milpan

Nama Sebenar Syahirah binti Milpan
Nama Komersial Iera Milpan
Umur 21 tahun (2023)
Tarikh Lahir 15 April 2002
Asal Masai, Johor, Malaysia
Keluarga Anak keempat daripada lima orang adik beradik
Pendidikan SMK Taman Molek, Johor Bahru, Johor
Pekerjaan Penyanyi
Instagram @ieramilpan_

Latar Belakang Seni

Iera Milpan mula dikenali menerusi aplikasi TikTok dengan membuat cover lagu-lagu popular sejak tahun 2021. Namanya menjadi viral apabila menyanyikan semula lagu “Balasan Janji Palsumu” daripada kumpulan Leon. Iera juga kerap menyanyikan lagu-lagu jiwang era 90-an, seperti “Cinta Dalam Hati” oleh Ungu, “Mimpi Yang Pulang” (Iklim), “Setelah Aku Kau Miliki” (Shima), “Madah Berhelah” (Ziana Zain), “Juwita” (Saleem), “Masih Terserlah Ayumu” (Exists), dan banyak lagi.

See also  Biodata Amir Ahnaf, Pelakon Drama Projek High Council (Astro Ria)

Fakta Menarik

 • Pekerjaan Terdahulu: Iera pernah bekerja di gerai Ikan Pencek Power di Johor, bersama ibunya.
 • Minat Seni Nyanyian: Iera mendapat jolokan “penyanyi telan kaset” kerana minatnya dalam seni nyanyian telah mula berkembang sejak berusia lapan tahun.
 • Inspirasi: Iera mengambil Ziana Zain sebagai contoh dan sumber inspirasi dalam mengejar kejayaan di industri muzik.
 • Pencapaian Media Sosial: Iera berjaya mencatatkan lebih 1.3 juta pengikut di TikTok dan 21,000 pengikut di Instagram.

Kejayaan dalam Muzik

 • Single Solo Pertama: Iera telah melancarkan single solo pertamanya yang berjudul “Retak Hatiku.” Lagu ini dicipta oleh kolaborasi antara Zai Hamzah dan Oja, dengan lirik ditulis oleh Achoi dari kumpulan Floor88.
 • Dominasi Carta Trending YouTube: Video muzik “Retak Hatiku” yang dilancarkan pada 10 Julai 2023 masih mendominasi carta trending YouTube dengan kekal di kedudukan pertama.
 • Lirik Popular: Antara bait-bait lirik daripada lagu ini yang sering berkumandang dalam FYP TikTok adalah “Retak hatiku hancur semua, diriku ini jiwa meronta, cinta yang sudah pudar tenggelam di lautan kecewa.”
See also  Biodata Nabil Jeffri: Suami Pelakon Raysha Rizrose

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top