Biodata Bell Ngasri, Bintang Paling Popular ABPBH 35

Kandungan

 1. Biodata Bell Ngasri
 2. Latar Belakang Keluarga
 3. Karier dalam Seni
 4. Pencapaian dan Pengiktirafan
 5. Kehidupan Peribadi
 6. Fakta Menarik

Bell Ngasri adalah seorang pelakon, pelawak, dan pengacara yang berbakat dalam industri hiburan Malaysia. Dengan karier yang berjaya dalam pelbagai bidang, beliau telah membuktikan dirinya sebagai seorang artis yang serba boleh dan disegani.

Pencapaian dan pengiktirafannya dalam industri ini mencerminkan dedikasi dan bakatnya yang luar biasa.

Biodata Bell Ngasri

Nama Sebenar Nasrizal bin Ngasri
Nama Komersial Bell Ngasri
Umur 43 tahun (2023)
Tarikh Lahir 30 Ogos 1980
Asal Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Keluarga Anak ketiga daripada enam orang adik beradik
Pendidikan Diploma Penyiaran dari Media Integrative Institute Malaysia (MIIM)
Pekerjaan Pelakon, Pelawak, Pengacara
Instagram @bellngasriofficial

Latar Belakang Keluarga

 • Keluarga Seni: Bell adalah anak kepada pasangan penyiar dan pelakon, Ngasri Sain dan Habibah Jaafar. Dia juga abang kepada aktres terkenal, Nasreen Ngasri (Darling Ngasri) dan Naszriah Ngasri (Anne Ngasri).
 • Adik Beradik: Selain dari Bell, Darling, dan Anne, seorang lagi abang mereka, Naszeli Ngasri atau lebih dikenali sebagai Boy Ngasri, juga merupakan seorang pelakon pada era 80-an dan 90-an.
 • Bapanya, Legenda Penyiaran: Ngasri Sain, adalah seorang legenda dalam bidang penyiaran RTM kerana pernah berkhidmat sebagai juruhebah dan pengacara iklan yang popular di radio dan stesen TV.
See also  Biodata Qasrina Karim & Fakta Menarik Tentangnya

Karier dalam Seni

 • Permulaan Karier: Bell, Anne, dan Darling mula mengorak langkah dalam bidang seni sebagai pelakon iklan pada tahun 1988 sebelum bakat mereka dihidu oleh penerbit drama dari saluran RTM dan TV3.
 • Filem Popular: Bell mencuri tumpuan ramai dalam beberapa filem popular seperti “18 Puasa Di Kampong Pisang,” “Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa,” “Kampong Pisang Berbuah Dua Kali” dan “Showtime 1958.”
 • Drama dan Telefilem: Penglibatannya dalam dunia drama meliputi siri “KL Menjerit The Series,” “Misteri Jenazah,” “Kampong Pisang Bersiri-siri,” “Geng Daddy Daddy,” “Presiden Kampung Morten,” “Misi Seramedi,” “Muzium Misteri,” “Shah & Zam,” “Bedah Vs Joyah,” “Mem & Bibik Bibik” dan banyak lagi.

Pencapaian dan Pengiktirafan

 • Maharaja Lawak Mega: Pada usia 31 tahun, Bell menyertai program “Maharaja Lawak Mega” (MLM) dan berjaya meraih kemenangan di kedudukan tempat kelima semasa menjadi finalis pada peringkat akhir MLM 2021.
 • Pengacaraan: Pengacaraan juga merupakan sebahagian daripada kerjaya seni Bell, dan beliau telah mengelolakan beberapa program TV seperti “Diari Anak Seni,” “3 Hari Dua Balam” dan “Hijrahkan Laguku.”
 • Anugerah: Bell telah dianugerahkan trofi Aktor Pembantu Terbaik di Anugerah Skrin 1998, Aktor Versatil Pilihan Malaysia di Anugerah Personaliti Industri & Usahawan Malaysia 2022 dan Anugerah Khas di Malam Healing ERA 2023. Pengiktirafan terkini adalah penerimaan trofi Bintang Paling Popular dan Artis Komedi Popular di majlis Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-35 (ABPBH35).
See also  Drama Badai Semalam

Kehidupan Peribadi

 • Perkahwinan: Bell berkahwin dengan Nur Farhana binti Mahamad Fauri, seorang penulis skrip, pada tahun 2007. Mereka dikurniakan tiga orang anak.
 • Cerai dan Rujuk: Pernah berlaku Farhana bercerai dengan Bell pada tahun 2008, namun mereka kemudiannya mengambil tindakan rujuk semula.

Fakta Menarik

 • Watak Barkoba: Barkoba merupakan watak yang paling dikenang oleh ramai dalam lakonan Bell, di mana karakternya tidak berpuasa dan suka curi-curi makan di hutan atau di sungai yang jauh dari pandangan mata orang kampung.
 • Video Parodi: Bell turut menjadi tular kerana pembabitannya dalam video-video parodi yang merujuk kepada isu-isu semasa viral dalam segmen program “Meletop” di Astro Ria.
 • Iklan Trojan: Salah satu iklan yang menjadi ikonik ialah lakonan beliau pada usia lima tahun dalam iklan jenama Trojan, di mana beliau beraksi bersama bapanya, Ngasri Sain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top