Biodata Kazar Saisi (Memburu Impian)

Kazar Saisi, nama popular bagi Kazaruddin Saisi, adalah seorang selebriti terkemuka di Malaysia yang dikenal dengan lagu hitnya, “Memburu Impian.” Lagu ini menjadi lagu tema dalam filem “Gila-Gila Remaja” dan membantu memperkenalkan namanya dalam dunia hiburan Malaysia. Selain sebagai penyanyi, Kazar juga terkenal sebagai pelakon, menunjukkan kepelbagaian bakat dalam industri hiburan.

Biodata Kazar Saisi

 • Nama Penuh: Kazaruddin bin Saisi
 • Nama Komersial: Kazar, Kazar Saisi
 • Umur: 64 tahun (2023)
 • Tarikh Lahir: 28 April 1959
 • Tempat Lahir/Asal: Kampung Jeram, Perak
 • Keluarga: Lapan orang adik beradik
 • Kerjaya: Pelakon, Penyanyi
 • Instagram (IG): @kazar35

Latar Belakang Kazar Saisi

 1. Kazar adalah anak kepada pasangan Arwah Saisi (bapa), yang merupakan seorang mantan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Bidor, dan Arwah Halimah Hj Mohd Hassan (ibu).
 2. Beliau mempunyai lapan orang adik beradik, termasuklah Sabariah, Sabaruddin (arwah), Salihuddin, Azammuddin, Norhayati, Nordin, dan Kamarulzaman.
 3. Kazar telah membintangi pelbagai siri televisyen, telefilem, dan filem dalam kerjayanya. Antara lakonan terkenalnya termasuklah dalam drama dan telefilem seperti “Chempiang,” “Tentang Bulan the Series,” “Abang Bomba I Love You,” “Adam Chempaka,” “Kampong Pisang Bersiri-siri,” “7 Hari Mencintaiku 3,” “Sutun,” “Momok 3,” dan “Rock Sangkut.” Beliau juga telah menjalani peranan dalam beberapa filem layar lebar seperti “9 September,” “Jangan Tegur,” “18 Puasa Di Kampong Pisang,” “Kampong Pisang Berbuah Dua Kali,” “Abang Long Fadil 3,” dan banyak lagi.
 4. Selain itu, Kazar juga merupakan seorang penyanyi yang menghasilkan dua album studio, iaitu “Ani” pada tahun 1984 dan “Kerana Urusan” pada tahun 1985. Beberapa lagu popular yang dinyanyikannya termasuk “Kali Pertama Kasih Ku Bersemi,” “Memburu Impian,” “Tiap Waktu Terluang,” “Tidak Kesampaian,” “Bunga Kasih,” dan “Tunangku Kekasih Orang.”
See also  Kurung Kerawang Untuk Adik

Fakta Menarik Tentang Kazar Saisi

 1. Nama Kazar diperkenalkan kepada dunia hiburan Malaysia pada tahun 1984.
 2. Kazar telah meraih penghargaan Pelakon Komedi Lelaki Terbaik TV dalam Anugerah Lawak Warna 2014 dan Anugerah Sri Angkasa 2016.
 3. Jumlah pengikutnya di media sosial Instagram (IG) melebihi 514,000.
 4. Kazar berkahwin dengan pasangannya, Rashidah Latiff, dan mereka memiliki lima orang anak, iaitu Melor Hariante, Yasmin Mariante, Elya Amirul Naim, Faghirah Fatini Kazaruddin (Ira Kazar), dan Adam Amirul Latiff.
 5. Kazar Saisi adalah seorang ikon dalam dunia hiburan Malaysia yang terus mengekalkan popularitinya dengan bakat serba bolehnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top