Fakta & Biodata Fyna Jebat

Siapa Fyna Jebat? Fyna Jebat adalah seorang wanita serba boleh Malaysia yang terkenal dalam dunia muzik dan perniagaan. Nama Fyna mula melonjak ke persada muzik semasa beliau menyertai program realiti Akademi Fantasia musim ke-9 (AF9) pada usia 18 tahun.

Artikel ini akan mengupas 10 fakta menarik mengenai penyanyi popular ini, termasuk maklumat mengenai keluarganya dan kerjaya dalam muzik.

1. Nama Penuh

  • Nama sebenar Fyna adalah Nur Syafinaz binti Jebat, dan beliau dilahirkan pada 5 Mac 1993.

2. Keluarga dan Adik Beradik

  • Fyna adalah anak kepada Imran Mohd Noor (bapa) dan Rohana Mohamed (ibu).
  • Beliau adalah anak kedua daripada empat adik beradik dalam keluarganya. Adik-beradiknya ialah Ayda Jebat (kakak), Sabira Jebat (adik), dan Danial Jebat (adik).

3. Karier dalam Muzik

  • Fyna telah mencipta nama dalam industri muzik Malaysia dengan lagu-lagu popular seperti “Menangis Lagi” pada tahun 2011, “Ketentuan Masa” (2011, duet bersama Azri Abdullah), “Delima Hatiku” (2012, duet bersama Hazama), “Radio” (2016), dan “Hari Rayayayayaya” (2022, bersama The Jebats).
See also  Biodata Wan Hasliza Wan Zainuddin, Isteri Baharu Kepada Pelakon Rashidi Ishak

4. Kehadiran di Instagram

  • Fyna mempunyai lebih daripada 15,500 pengikut di Instagram (IG), di mana beliau berkongsi kisah kehidupan dan perkembangan kerjayanya dengan peminat.

5. Bakat Keluarga

  • Fyna dan adiknya Sabira Jebat adalah dua orang adik beradik yang mempunyai bakat dalam bidang nyanyian. Semasa sekolah, Fyna, Ayda, dan Sabira dikenali sebagai kumpulan “SASSU.”

6. Kumpulan The Jebats

  • Pada tahun 2022, Fyna bersama ahli kumpulan SASSU, Ayda dan Sabira, bersatu semula untuk membentuk kumpulan baharu yang dikenali sebagai “The Jebats.” Mereka bersama-sama menyanyi dalam lagu raya berjudul “Hari Rayayayayaya.”

7. Famili Duo Musim 2

  • Pada tahun yang sama, Fyna dan kakaknya, Ayda Jebat, menyertai program realiti Famili Duo Musim 2 yang menemui penonton di TV3. Mereka adalah salah satu daripada tujuh pasangan peserta dalam pertandingan ini.

8. Keluarga dan Perkahwinan

  • Fyna Jebat berkahwin dengan bekas jurulatih Liga Super dan penyerang skuad kebangsaan era 1980an dan 90an, Dato Zainal Abidin Hassan. Dato Zainal pertama kali berkahwin pada 1980-an dan dikurniakan tiga orang anak.
  • Bagaimanapun, pada awal Mei 2023 lalu, berita mengenai perceraian pasangan ini tular dan difahamkan perkahwinan Zainal dan Fyna hanya mampu bertahan hampir empat bulan sahaja.
See also  Biodata Putera Mateen & Fakta Menarik Tentang Putera Sultan Brunei Ini

Fyna Jebat adalah contoh seorang wanita Malaysia yang berjaya mencapai kejayaan dalam industri muzik dan terus berinovasi dalam kerjaya dan kehidupannya. Dengan bakat dan tekadnya, beliau terus menjadi inspirasi untuk generasi muda Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top