Darah Nifas: Maksud, Tempoh & Bila Perlu Mandi Wajib

Pengertian Darah Nifas

Darah nifas merujuk kepada darah yang dikeluarkan oleh rahim wanita selepas melahirkan bayi. Ianya biasanya berlaku dalam tempoh pasca kelahiran.

Dalam bidang perubatan, darah nifas juga dikenali sebagai lochia. Selepas uri/plasenta dilepaskan dari rahim, darah akan keluar berwarna merah terang, mirip seperti darah haid tetapi dalam konteks yang berbeza.

Darah ini akan mengalami perubahan warna dari merah terang kepada coklat kemerahan, dan akhirnya menjadi warna pink. Darah nifas pada peringkat ini dinamakan Lochia Serosa.

Seterusnya, darah tersebut akan bertukar menjadi lendir putih yang dikenali sebagai Lochia Alba, sehingga akhirnya berhenti.

Darah Nifas: Pengertian, Tempoh & Bila Perlu Mandi Wajib

Pembersihan darah nifas adalah penting kerana ia membantu membersihkan rahim selepas proses kelahiran dan memulihkan rahim kepada keadaan semula jadi. Tambahan pula, darah nifas mengandungi antibodi dan protein penting yang membantu melindungi ibu daripada jangkitan.

Darah yang keluar semasa proses kelahiran atau sebelum bayi dilahirkan tidak dianggap sebagai darah nifas kerana keluaran ini berlaku sebelum kelahiran dan dikategorikan sebagai darah fasid.

See also  Hadiah Hari Guru: 40 Idea Hadiah Yang Menarik

Tempoh Darah Nifas

Tempoh minimum nifas adalah hanya seketika. Walau bagaimanapun, ia boleh berterusan selama beberapa hari hingga maksimum 40 hari. Tempoh maksimum tempoh nifas adalah 60 hari. Segala darah yang keluar selepas tempoh ini diklasifikasikan sebagai darah penyakit.

  • Tempoh Minimum: Seketika
  • Tempoh Maksimum: 60 hari
  • Tempoh biasa: 40 hari

BACA JUGA: Kitaran Haid Normal: Ciri-Ciri, Sebab dan Petua Haid Yang Teratur

Mengapa Perlu Mandi Wajib?

Sebahagian besar wanita selepas bersalin akan mengalami pendarahan nifas yang memerlukan mandi wajib. Sekiranya wanita bersalin tanpa sebarang darah keluar, dalam pandangan mazhab Syafie, masih dianggap sebagai berhadas besar dan wajib mandi.

Persoalannya bila perlu mandi wajib? 

Wanita perlu mandi wajib apabila tidak ada darah nifas yang keluar dan apabila ujian kapas tidak menunjukkan sebarang kesan darah, kekeruhan, atau kekuningan. Sekiranya darah masih kelihatan atau menunjukkan kesan darah, ia menandakan wanita tersebut masih dalam keadaan nifas.

Adakah perlu mandi wajib dua kali untuk wiladah dan nifas?

Menurut Syeikh Muhammad al-Zuhaili dalam al-Mu’tamad (1/137), mencukupi sekiranya mandi wajib dilakukan sekali sahaja.

Perbezaan Darah Haid & Nifas

1. Darah Haid:

Darah haid adalah darah yang keluar dari rahim semasa kitaran haid bulanan wanita. Ia menandakan ovulasi telah berlaku tetapi tiada pembenihan telur.

Tempoh haid berlangsung selama beberapa hari hingga seminggu, dengan tempoh maksimum 15 hari. Darah haid merupakan proses semula jadi dalam kitaran haid wanita.

2. Darah Nifas:

Darah nifas adalah darah yang dikeluarkan dari rahim selepas proses kelahiran. Ia merupakan tanda pemulihan rahim selepas melahirkan bayi. Darah nifas mungkin mengandungi darah, tisu rahim, dan sisa plasenta.

Warna dan kuantiti darah nifas boleh berubah-ubah dari merah terang hingga kecoklatan. Tempoh nifas biasanya berlangsung selama beberapa minggu, dengan tempoh maksimum 60 hari.

Sila Berjumpa Doktor Jika…

Darah Nifas: Pengertian, Tempoh & Bila Perlu Mandi Wajib

Berjumpa doktor dengan segera jika darah berwarna merah terang berterusan lebih dari tujuh hari selepas kelahiran. Ini mungkin menunjukkan masalah pendarahan yang serius.

Pendarahan selepas kelahiran tidak semestinya berlaku selepas bersalin, ia boleh berlaku pada bila-bila masa hingga satu bulan selepas kelahiran.

RUJUKAN:

  • https://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4909-al-kafi-1815-hukum-darah-nifas-yang-keluar-melebihi-tempoh-60-hari
  • https://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4581-al-kafi-523-hukum-tentang-mandi-wiladah
  • https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/876-al-kafi-608-darah-nifas-berhenti-selama-15-hari

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top