Haid Lambat? Ini Cara Cepatkan Period Yang Boleh Dicuba

Petua Cepatkan Datang Bulan

Mungkin ada keperluan tertentu yang membuat wanita ingin mempercepatkan kedatangan datang bulan, seperti keperluan untuk menunaikan umrah, majlis perkahwinan yang akan tiba, atau datang bulan yang lewat dari jadual biasa.

Walaupun tidak terdapat cara yang dijamin berkesan untuk mempercepatkan datang bulan, namun terdapat beberapa kaedah yang mungkin mempengaruhi kitaran haid.

Sebelum mencuba kaedah-kaedah ini, adalah penting untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Ini kerana beberapa kaedah boleh mempengaruhi kehamilan, ubat-ubatan, atau keadaan kesihatan wanita.

Jom kita lihat beberapa cara untuk mempercepatkan datang bulan.

Cara-Cara Mempercepatkan Datang Bulan yang Boleh Dicuba

1. Pil Perancang Kehamilan

Penggunaan pil perancang kehamilan dikatakan sebagai cara paling berkesan untuk mengawal kitaran haid.

Untuk mempercepatkan datang bulan, wanita boleh berhenti mengambil pil yang mengandungi hormon atau bertukar kepada pill plasebo yang tidak mengandungi hormon.

Jika ingin menukar cara mengambil pil, langkah pencegahan kehamilan tanpa hormon seperti menggunakan kondom dan diafragma boleh dipertimbangkan untuk sesuatu tempoh. Wanita boleh berbincang dengan doktor untuk cara yang paling sesuai.

See also  Surah Al Falaq ~ Bacaan, Rumi & Terjemahan (Beserta Audio)
cara cepatkan period

2. Pengambilan Vitamin C

Walaupun tiada kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanan vitamin C dalam mempercepatkan datang bulan, ramai wanita percaya dengan kaedah ini.

Ada teori yang menyatakan bahawa pengambilan vitamin C boleh mempengaruhi kitaran haid kerana kesannya menyerupai hormon progesteron.

Wanita yang tidak hamil atau menyusukan disarankan untuk mengambil 75 miligram vitamin C setiap hari. Makanan seperti buah oren, kiwi, tomato, strawberi, dan limau gedang, serta sayuran seperti bayam dan brokoli adalah sumber yang baik bagi vitamin C.

3. Penggunaan Herba Tertentu

Herba tertentu dipercayai mampu mempercepatkan datang bulan secara semulajadi. Antaranya ialah parsley, halia, saffron, kulit kayu manis, chamomile, jintan, bijan, dan temulawak.

cara cepatkan period

4. Konsupsi Betik atau Nanas

Walau tanpa bukti saintifik, buah-buahan seperti nanas dan betik dikatakan mampu mempengaruhi kitaran haid.

Betik boleh mempengaruhi tahap hormon progesteron manakala nanas dikatakan dapat melembutkan serviks dan membantu mempercepatkan datang bulan.

Bagaimanapun, pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah pencernaan, oleh itu perlu diambil dengan sederhana.

See also  Cuti Umum Johor 2024: Hari Kelepasan Am & Cuti Sekolah

5. Elakkan Stres

Stres boleh mempengaruhi tahap hormon kortisol dan endorfin yang mengawal kitaran haid. Oleh itu, wanita mungkin mengalami lewat datang bulan jika dalam keadaan stres.

Untuk mengurangkan stres, boleh dilakukan beberapa langkah seperti mengurangkan beban kerja, amalan yoga dan meditasi, senaman pernafasan, tidur yang mencukupi, dan pemakanan seimbang.

6. Aktiviti Seks

Walaupun tiada kajian mengesahkan bahawa seks dapat mempercepatkan datang bulan, namun aktiviti seksual boleh membantu meredakan stres dan memberi kesan positif kepada kitaran haid.

Orgasma daripada seks boleh meningkatkan hormon oxytocin yang membantu mengecutkan rahim. Selain itu, semen mengandungi prostaglandin yang boleh membantu merangsang serviks dan mempercepatkan datang bulan.

7. Amalkan Senaman

Bersenam boleh membantu meningkatkan peredaran darah, mengimbangi hormon, dan merengangkan otot panggul. Terapi ini juga dapat menghasilkan endorfin yang membantu mengurangkan stres.

Namun, senaman berlebihan boleh memberi isyarat bahawa badan sedang stres yang boleh menyebabkan lewat datang bulan. Sekiranya sedang mengalami senaman berat, tukar kepada senaman yang lebih ringan serta perhatikan kesan yang berlaku.

See also  ISMP 2024: Permohonan Biasiswa Perguruan Persekutuan
cara cepatkan period

Secara keseluruhannya, cara-cara mempercepatkan datang bulan secara semulajadi seperti menguruskan stres dan bersenam ringan adalah selamat untuk dicuba. Bagaimanapun, pengambilan herba dan suplemen perlu diambil dengan berhati-hati. Dalam keadaan hamil atau disyaki hamil, elakkan langkah-langkah ini kerana ia boleh merisaukan kandungan.

Sumber : verywellhealth.com

Baca Juga : Cara Mengeluarkan Darah Haid Yang Tidak Keluar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top