Filem Sheriff (2024)

Sheriff, yang bakal menggemparkan pawagam seluruh negara, merupakan hasil arahan terbaru daripada pengarah filem aksi popular Malaysia, Syafiq Yusof, pencipta filem blockbuster Polis Evo 3. Filem aksi thriller ini diterbitkan oleh dua studio terbesar tanah air, iaitu Skop Productions dan Astro Shaw, dan akan berada di pawagam Malaysia dan Singapura mulai 18 April.

Salah satu keunikan filem Sheriff berbanding filem-filem polis lain ialah penekanan pada tema ‘polis menangkap polis’. Filem ini memperkenalkan konsep baru yang jarang dilihat dalam industri filem tempatan, yang dikenali sebagai ‘reverse whodunnit’ atau lebih popular dengan sebutan ‘howcatchem’, di mana penonton mengetahui siapa pembunuhnya tetapi tidak bagaimana dia akan ditangkap.

Syafiq, yang sering dipanggil sebagai ‘Raja Plot Twist’ oleh peminat filem di Malaysia, pastinya tidak akan mengecewakan penonton dengan jalan cerita yang kompleks.

Pelakon-pelakon hebat tempatan seperti Zul Ariffin, Syafiq Kyle, Dato Aaron Aziz, Azira Shafinaz, Elizabeth Tan, Sharuddin Tamby, Amir Nafis, Kodi Rasheed, Hazama, Azri Iskandar, dan lain-lain menyertai barisan cast filem Sheriff. Zul Ariffin membawa watak Sheriffudin Hussein dengan cemerlang, mempersembahkan konflik emosi yang kuat yang mungkin akan membangkitkan perasaan ‘love-hate’ di kalangan penonton.

See also  Telemovie Pinjamkan Aku Pelangi (TV1)

Selain itu, filem Sheriff turut mempunyai aksi yang mengagumkan antara Zul Ariffin, Dato Aaron Aziz, dan Syafiq Kyle, serta penampilan pertama yang mencuri tumpuan oleh Azira Shafinaz sebagai seorang Inspektor Polis yang berani berlawan dengan Elizabeth Tan.

Jenis: Aksi Thriller

Tarikh Tayangan: 18 April 2024

Cerita Asal: Syafiq Yusof

Lakon Layar: Nazifdin Nasrudin, Syafiq Yusof

Pengarah: Syafiq Yusof

Produksi: Skop Productions & Astro Shaw

Barisan Pelakon:

– Zul Ariffin sebagai Sheriff
– Syafiq Kyle sebagai Nazri
– Azira Shafinaz sebagai Sha
– Elizabeth Tan sebagai Jane
– Dato Aaron Aziz sebagai Tony Ifrit
– Sharuddin Tamby sebagai Malik
– Nick sebagai Hong
– Meynillen sebagai Naga
– Amir Nafis sebagai Farouk
– Kodi Rasheed sebagai Daus
– Esma Danial sebagai Roslan
– Hazama sebagai Amirul Asyraff
– Azri Iskandar sebagai Husin
– Kamal Affendi sebagai Afsham
– Shryim sebagai Rudy
– Natasha Mahyan sebagai Wani

Sinopsis: Nazri, seorang anggota polis dari Jabatan Narkotik, sedar bahawa sindiket dadah syabu Tony Ifrit semakin meluas dan sering luput dari hukuman di mahkamah. Nazri memutuskan untuk menyelesaikan masalah tersebut dengan caranya sendiri. Sementara itu, Sheriff, seorang anggota polis dari Jabatan Integriti, diarahkan oleh IGP untuk menyelesaikan kes ‘Meth Killer’. Sheriff dan Nazri diberi tugas di bawah satu bahagian, dengan kepercayaan bahawa mungkin ‘Meth Killer’ itu berada di dalam Jabatan Narkotik sendiri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top